VELIK USPJEH

Martina Vidaić dobila je prestižnu nagradu EU za književnost. Roman se bavi arhitekticom koja je vjerojatno počinila dva zločina

Martina Vidaić

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix
Prolazeći gradom s junakinjom, otkrivamo arhitekturu brutalne ružnoće i ocvale ljepote, ljude koji statiraju u životu grada...

Književnica Martina Vidaić dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2023. Nagradu je dobila za roman "Stjenice" (Naklada Ljevak, 2021.) Za nagradu Europske unije za književnost 2023. bilo je 13 nominiranih.

Nagrađeni roman izdala je Naklada Ljevak, a bavi se mladom i uspješnom arhitekticom Goranom Hrabrov, koja je napuštila svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medveščaku i sišla u grad. Kako navode iz Naklade Ljevak: "Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. Prolazeći gradom s junakinjom, otkrivamo arhitekturu brutalne ružnoće i ocvale ljepote, ljude koji statiraju u životu grada, a potom postupno prelazimo s arhitekture grada na arhitekturu porodice, na zdanje od frankenštajnskih soba koje se s rođenjem svakog novog djeteta dodaju početnoj, nikad dovršenoj strukturi. U trilerski napetoj atmosferi izranjaju, jedan po jedan, članovi Goranine obitelji, njezine starije sestre, braća, nećaci i njihova djeca, u labirintu u čijem središtu leži majka na samrti".

image

Naslovnica knjige

Ljevak/

Stjenice, novi roman pjesnikinje i prozaistice Martine Vidaić, iznova otkriva autoričin profinjeni pripovjedački talent i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje sad jedak sad nježan ali uvijek razoran humor, kakav može postići samo intelektualno i pjesnički cizelirano pismo. Iz ravnine teksta opako precizno izvučeni su likovi, matematički fino opisani do u najsitniji detalj, a rapidografom izneseni i najfiniji, efemerni detalji koji nam u zbilji redovito promaknu, ali obično čine ključni dio osobe i pružaju uvid u srce njezine tame. Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja Stjenice među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana.

Martina Vidaić (Zadar, 1986.) diplomirala je kroatistiku i do sada objavila zbirke pjesama Era gmazova (nagrada Goran za mlade pjesnike; SKUD IGK, Zagreb, 2011.), Tamni čovjek Birger (VBZ, Zagreb, 2016.) i Mehanika peluda (Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju; HDP, Zagreb, 2018.), roman Anatomija štakora (Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.) te poetsko-proznu knjigu Trg, tržnica, nož (HDP, Zagreb, 2021.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 08:10