SUVREMENA MAKEDONSKA POEZIJA

Martinovski: ‘Naježio sam se kad sam čuo kako stihovi Koneskog zvuče na hrvatskom‘

Borislav Pavlovski

 

 Vanesa Pandzic/Cropix
‘Pročitaš neku pjesmu i zavoliš je iz prve makar i ne znaš zašto. Tad kažeš da je pjesma antologijska. Ja mislim da je ova antologija antologijska‘, kaže Madžirov

Poslije više od četrdeset godina u nas je objavljena nova antologija suvremene makedonske poezije. Riječ je o antologiji "Pronađena riječ" izbornika i prevoditelja Borislava Pavlovskog.

O toj je knjizi Pavlovski razmišljao još od dana kad je, u veljači davne 1980-te, na poklon dobio tad tek objavljenu "Antologiju suvremene makedonske poezije" u izboru Petra Kepeskog i Branislava Glumca.

Pavlovskom je antologiju u kabinetu Katedre za makedonski jezik i književnost darovao profesor Kepeski, rekavši mu da se nada da će i Borislav Pavlovski jednog dana napraviti antologiju.

Izdavač recentne "Antologije suvremene makedonske poezije" je Hrvatsko društvo pisaca, objavljena je u Biblioteci Poezije Plus urednika Ivana Hercega.

image

Jelena Galić, Nina Romić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Otvorenje Festivala Stiha u regiji i promocija knjige Borislava Pavlovskog Pronađena rijec u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Vanesa Pandzic/Cropix

U antologiji je četrdeset suvremenih makedonskih autorica i autora. Tu su, među ostalima, i pjesme Danice Ručigaj, autorice koja je za života izdala samo jednu zbirku, jedna je objavljena posthumno, jer je Danica Ručigaj poginula mlada, u potresu 1963.

"Razmišljao sam četrdeset godina, čitao literaturu, prikupljao knjige, i taj sam izbor završio s doista, po mom mišljenju, neobičnim izborom za jednu antologiju.", kazao je Pavlovski.

Antologija obuhvaća sva razdoblja suvremene makedonske poezije, od samih početaka, od Slavka Janevskog do mlade autorice Viktorije Angelovske.

image

Joško Ševo

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Viktorija Angelovska

Vanesa Pandzic/Cropix

Vladimir Martinovski, jedan od pjesnika uvrštenih u antologiju, kazao je da je slušajući Joška Ševu kako čita neke od pjesama iz antologije "slušajući te bardove suvremene makedonske poezije kako zvuče na hrvatskom, shvatio sam da je zahvaljujući ovoj antologiji zajamčeno produženo postojanje makedonske poezije kod hrvatskih čitatelja."

Tri velika imena najstarije generacije suvremenih makedonskih pjesnika – Slavko Janevski, Blaže Koneski i Aco Šopov – izbor iz njihovog pjesničkog opusa ono je čim Borislav Pavlovski otvara antologiju.

Janevskom je u Makedoniji bila posvećena 2020. godina, slavilo se stotinu godina od njegova rođenja.

Blaže Koneski pjesnik je kojem su Makedonci posvetili 2021., a Aci Šopovu 2022. godinu.

"Bio sam znatiželjan kako zvuče ove pjesme na hrvatskom.

Mislim da je Pavlovski ulovio i zvuk, što je pri prevođenju najteže. Naježio sam se kad sam čuo kako stihovi Koneskog zvuče na hrvatskom.", kazao je Vladimir Martinovski.

"Pročitaš neku pjesmu i zavoliš je iz prve makar i ne znaš zašto. Tad kažeš da je pjesma antologijska. Ja mislim da je ova antologija antologijska.", komentirao je pjesnik Nikola Madžirov, također uvršten u predstavljenu antologiju, te dodao: "Prijatelj mi je prije sat vremena poslao fotografiju jedne knjige, nije znao da sam tu, u Zagrebu. Poslao mi je zapravo fotografiju eseja Danila Kiša u kojem Kiš piše da moramo biti svjesni da je poezija brana protiv barbarstva.

Ovaj prijevod je silno značajan. Znamo reći da je prijevod most. Ali, suština tog mosta nije to što ujedinjuje obale nego što dozvoljava da rijeka teče ispod."

Na predstavljanju su bili i mladi makedonski pjesnici Viktorija Angelovska i Andrej Al-Asadi čije su pjesme hrvatskoj publici predstavljene u srijedu večer u Zagrebu.

image

Andrej Al-Asadi

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Vladimir Martinovski

Vanesa Pandzic/Cropix

"Pronađena riječ" predstavljena je prve večeri festivala Stih u regiji (SUR) koji okuplja pjesnike zemalja bivše Jugoslavije, srednje i jugoistočne Europe. O SUR-ovim počecima govorili su Ivan Herceg i Dorta Jagić.

Dvanaesto izdanje SUR-a traje do subote, 1. srpnja.

Još večeras SUR se održava u Zagrebu, u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a sutra večer je u Varaždinu, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ove godine na SUR-u sudjeluju autori i autorice iz Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Ukrajine te Hrvatske.

Večeras će na SUR-u biti promocija "Galerije srca", izabranih pjesama bugarskog pjesnika Marina Bodakova. U razgovoru sudjeluju Ksenija Banović, Paula Ćaćić, Ivan Herceg, Ružica Maurus i Ana Vasung.

Bodakov je bio i jedan od izbornika za nedavno objavljenu antologiju suvremenoga bugarskog pjesništva u izdanju Biblioteke Poezije Plus HDP-a.

Trećeg dana festivala, u program koji se održava u Varaždinu, pjesnicima će se pridružiti i lokalni pjesnici.

Na Festivalu svoju poeziju čitaju Isabella Serra, Andrej Al - Asadi, Viktorija Angelovska, Nikola Madžirov, Vladimir Martinovski, Tone Škrjanec, Suzana Džuver, Ljudmyla Djadčenko, Dunja Bahtijarević, Alen Brlek, Paula Ćaćić, Bojan Dmirović Krištofić, Ivan Herceg, Luka Ivković, Dorta Jagić, Marina Katinić, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin, Sanja Lovrenčić, Maja Marchig, Zrinka Posavec, Maja Ručević, Marijana Šutić te Mateja Tutiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:20