WORLD POETRY

Među 400 pjesnika svijeta danas će čitati i hrvatski. Čitanje poezije traje 24 sata, neprekidno

WORLD POETRY DAY FESTIVAL

 World Poetry Day Festival/
Temeljna je namjera Festivala ukazati na to kako pjesnici uvelike mogu pridonijeti humanizaciji svijeta

Više od četiristo pjesnika iz šezdesetak zemalja na tridesetak jezika danas neprekidno čita poeziju, u sklopu 3. Festivala Svjetskog dana poezije. Festival se održava putem interneta, počeo je u 00.00 sati, a završit će u 24.00 sata istog dana, i to u dva kulturna centra koji su osnivači Festivala - Teatro de la Luna u Washingtonu (SAD) i Casa de Arte u Santiagu (Dominikanska Republika).

Iz naše zemlje, uz izbornicu Lanu Derkač, nastupit će još petero istaknutih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika – Diana Burazer, Goran Čolakhodžić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin i Davor Šalat. Njihov nastup počinje danas, 21. ožujka, u 8 sati ujutro prema hrvatskom vremenu, a može se pratiti na internetskoj poveznici https://www.youtube.com/@wpdfestival.

Inače, temeljna je namjera Festivala Svjetskog dana poezije da se ukaže na to kako pjesnici još uvijek uvelike mogu pridonijeti humanizaciji svijeta. Riječ je o slavljenju bogatstva i raznolikosti poezije te jamčenju da se snaga pisane i usmene riječi koristi kako bi se svijet učinio boljim mjestom za sve ljude, a osobito za djecu. Time se želi snažno upozoriti da oko petsto milijuna djece živi u stalnoj smrtnoj opasnosti i usred razaranja prouzročenih vojnim sukobima u Gazi i Cisjordaniji, u područjima Ukrajine koje Kremlj neprestano napada i bombardira, kao i u mnogim drugim područjima, osobito u Africi i Aziji, u kojima su djeca zahvaćena sukobima koji zamraćuju ili posve brišu njihova nadanja da će dočekati sljedeći dan. S druge strane, poezija je živa i zdrava čak i u najopasnijim dijelovima svijeta pa će tako na Festivalu sudjelovati i devetero pjesnika iz ukrajinskog grada Odese koji je stalno izložen vojnim napadima. Upravo će pjesnici iz ratom ugroženih zemalja na Festivalu posvjedočiti humanizirajuću snagu poezije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:06