POSTALA SPISATELJICA

Mila Elegović počela je nakon potresa pisati dječje priče: ‘Glavna junakinja je vrabica‘

Mila Elegović, filmska i kazališna glumica
 Darko Tomas/Cropix
Bajka počinje riječima: “U zelenom gradskom parku živi jato vrabaca. Posve običnih, sivih, žvrgoljavih, veselih...

Da nepredviđene, teške životne situacije mogu donijeti i nešto dobro i lijepo vlastitim primjerom svjedoči Mila Elegović.
Glumica koja je prošle subote proslavila pedeseti rođendan tako je tijekom koronakrize i ružnih dana koji su uslijedili nakon strašnog zagrebačkog potresa sasvim slučajno otkrila da ima smisla za pisanje priča.

Za klince iz Lekenika

Milina prva pripovijest, “Carstvo bijele sove”, nastala je u samo sat vremena, u sklopu akcije #čitajdoma u kojoj su se proljetos na društvenim mrežama za klince iz Dječjeg sela Lekenik na Instagramu Dječjeg sela objavljivale snimke osoba koje su čitale svoje omiljene priče.

- Rado sam se odazvala na poziv iz Lekenika, a onda sam počela razmišljati koju bih priču odabrala da je pročitam djeci. Kao curici najdraže su mi bile bajke Hansa Christiana Andersena, Ivane Brlić Mažuranić, slavenske narodne priče, kao i priče koje mi je kao maloj prije spavanja pričao djed. Sve su to lijepe bajke, ali sam se ja naposljetku odlučila za to da napravim nešto svoje. Sjela sam i u sat vremena napisala bajku koju sam nazvala “Carstvo bijele sove”, čiji je glavni lik mala vrabica koja se pobunila protiv nepravde - priča Mila Elegović, čija bajka počinje riječima: “U zelenom gradskom parku živi jato vrabaca. Posve običnih, sivih, žvrgoljavih, veselih, ponekad dosadnih, ponekad ljupkih, a ponekad i tužnih. Nije lako preživjeti u velikome gradu. Posvuda je buka, puno ljudi koji žive svoje velike živote...”

Priprema serijal

- U tom gradskom parku živi jato od dvanaest vrabaca na čijem je čelu zločesti šef koji se posvadio s najljepšom, malom vrabicom. Ona se pobunila i prigovorila šefu jer je primijetila da se hrana ne dijeli jednako: najviše sebi uzme veliki pohlepni šef, pa mali članovi jata zbog toga često ostaju gladni. To je rekla šefu, koji se strašno rasrdio. Pocrvenio je od bijesa, sav se nakostriješio i prognao malu vrabicu iz jata - prepričava Mila svoju bajku, koju je nazvala “Carstvo velike sove” jer sova sve vidi, simbolizira mudrost, i to žensku mudrost, ističe glumica koja neće stati na samo jednoj bajki.

- Odlučila sam ljeto posvetiti pisanju bajki, a bude li sve po planu, na jesen ću objaviti nekoliko priča u kojima će glavni lik biti vrabica koja je protjerana iz svog jata. Mogu vam otkriti da će ona doživjeti brojne avanture, a da biste doznali kakve, morat ćete pričekati nekoliko mjeseci- kaže Mila Elegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:14