TEMA LJUBAVI

Milana Vuković Runjić: Ljubavi nisu počele u vrijeme pandemije nego u doba neolitika, kada su lovačka društva zastala...


Milana Vukovic Runjić

 Vedran Peteh/Cropix
Jučer je započeo Zagreb Book Festival, deveti po redu. Marina Vujčić rekla je kako je ‘zabrinuta za ljubav‘

Ovogodišnji deveti "Zagreb book festival 2023.", koji se održava pod nazivom Promjene, počeo je u ponedjeljak navečer u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Na otvaranju festivala Nevena Tudor Perković iz Ministarstva kulture i medija istaknula je kako se svakoga proljeće veseli ovom festivalu koji se posebno profilirao svojom tradicijom da postavlja pitanja i daje odgovore, te postavlja dijagnozu stanja trenutka u kojemu živimp.

Tudor Perković je najavila i pokretanje programa "Rođen za čitanje" nakon godine čitanja, gdje smo se, kaže, obraćali publici nakon pandemijskoga trenutka kako bismo ponovno osvijestili važnost čitanja. "Zagreb book festival 2023." počinje temom ljubavi

Milana Vuković Runjić je u ime grada Zagreba napomenula da "Zagreb book festival 2023." počinje temom ljubavi. "Ljubavi nisu počele u vrijeme pandemije nego u doba neolitika kada su lovačka društva zastala i postala ratarska", rekla je dodavši kako je ljubav nastala onda kad smo se uspjeli odmoriti od napornoga paleolitskoga stila života. Od tada datira najstarija figurica zaljubljenoga para u British Museumu, naglasila je Vuković Runjić. Podsjetila je kako je ljubav od samih početaka književnosti postala omiljena tema jer je književnost izumila jezik i riječi ljubavi u ljubavniom pjesmama.

Moderatorica rasprave Morana Kasapović istaknula je kako se teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose na promjene u ljudskim odnosima, ponajprije u čovjekovom odnosu prema samome sebi, a onda i prema drugome.

Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost, ocijenila je. Istaknula je kako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijskom, no ona je nužna pa je zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest, jedini način da život postane više od preživljavanja.

U raspravi "Percepcije ljubavi - ljubav treba ponovno izmisliti" književnica Marina Vujčić je istaknula kako ljubav nema puno "veze s mozgom". Kad pomislim na ljubav u današnje vrijeme, pomislim da sam jako zabrinuta za ljubav, rekla je Vujčić i dodala kako je možda samo zabrinuta za oblike ljubavi koje ona poznaje.

Možda se, smatra, treba navikavati na neku novu paradigmu ljubavi koju nam nudi digitalno doba.

Mi koji smo odrasli u analognom vremenu, a kasnije prihvatili i sve nedostatke digitalnih oblika života, jako dobro razlikujemo ono što smo u ljubavi proživljavali i imali u analognom svijetu i ovoga što nam o ljubavi nudi digitalni svijet, rekla je Vujčić.

Ivana Bodrožić smatra kako je ljubav pokretačka emocija u ovom svijetu, pa zato ona za ljubav nije toliko zabrinuta. Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija. Tijekom tri festivalska dana, osim panel diskusija bit će organizirano i predstavljanje knjiga. Festival organizira knjižara Ljevak i Kulturno-informativni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:42