POMOĆ ZA KNJIŽEVNIKE

Ministarstvo kulture izdvojit će 150.000 kuna za romanopisce

ZAGREB - Svi koji su napisali romane u protekloj godini do 23. lipnja mogu se prijaviti u Ministarstvo kulture koje je upravo raspisalo Javni poziv za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva.

Dodjeljuje se deset stimulacija koje se sastoje od novčanog iznosa od 15.000,00 kn neto po romanu koje dobiva autor, a ukupan fond bitno nadmašuje ostale nagrade kojom se vrednuju književna produkcija u Hrvatskoj.

Neograničeni broj

Uz autore, prijedloge mogu uputiti izdavači te druge fizičke i pravne osobe, a u konkurenciji su romani čije je prvo izdanje prošle godine objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u Hrvatskoj. Svaki predlagatelj može prijaviti neograničen broj romana neovisno o njihovoj tematici.

Procedura je takva da će prijavljene romane prvo ocijeniti stručno povjerenstvo u sastavu Ljiljana Avirović, Katarina Luketić i Slaven Jurić te svoj prijedlog uputiti ministrici kulture koja će potom donijeti odluku o stimulaciji. Svi koji se žele prijaviti moraju dostaviti po pet primjeraka romana.

Javni poziv za stimulaciju romanesknog stvaralaštva neka je vrsta modificirane verzije evaluacijskog fonda o kojem se govori proteklih mjeseci, a inicirali su ga predstavnici Prava na profesiju.

Neobična odluka

Prvobitna ideja bila je da se za takav fond izdvoji oko dva milijuna kuna godišnje, a njime bi se potpomogao rad oko 50 pisaca koji su objavili najbolje knjige u prethodnoj godini. Neobično je što se ministrica Andrea Zlatar Violić odlučila da se prvo stimuliraju romanopisci, privilegirani i u dodjeli književnih stipendija.

Naime, bez obzira na iznos koji dobivaju od izdavača, taj je honorar, ipak, veći od onoga koji se dobivaju za zbirke pjesama, priča i eseja. Odluke sasvim sigurno neće proći bez rasprava. Baš kao ni osnivanju ovakvog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35