AKCIJA & REAKCIJA

Ministarstvo kulture: književnici i nakladnici za djecu nisu marginalizirani

Ministarstvo naglašava kako je postupalo transparentno prilikom izbora povjerenika te podsjeća da je za prijedlog Hrvatske dječje knjige Ocjenjivački sud ocijenio da nema dovoljno čvrstu koncepciju i jasnu viziju

ZAGREB - Ministarstvo kulture ocijenilo je danas potpuno neistinitim "uopćen prigovor" predstavnika udruga književnika i nakladnika o marginaliziranju ceha i autora knjiga za djecu kada su u pitanju potpore za izdavanje knjiga, otkup, stipendije, a što je, ističu, lako provjerljivo i na njihovim mrežnim stranicama gdje se nalaze svi podaci o tim potporama.

Reagirajući na jučerašnje izjave Silvije Šesto, predsjednice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Želimira Hercigonje, tajnika te udruge te Kašmira Huseinovića, voditelja udruge Hrvatska dječja knjiga, koji su istupili u ime tih društava i Knjige u centru, Ministarstvo je u priopćenju navelo neke od podataka o tim potporama.

'Pisce ste isključili iz organizacije Sajma u Bologni. To je sramota'

Među ostalim, navode kako je od 2008. tvrtka Kašmira Huseinovića financijski podržavana po više osnova, od izložbi do stručnih posjeta u muenchensku Jugendbibliothek, a udruga Hrvatska dječja knjiga dobila je za nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu 123 tisuće kuna, za prošlogodišnji Sajam knjiga u Bologni šezdeset tisuća kuna, a u ovoj godini sto tisuća kuna.

Ministarstvo podsjeća da je u 2012. za otkup bilo ponuđeno 176 slikovnica i knjiga za djecu, a otkupljeno ih je 74 za 700 tisuća kuna, što je u odnosu prema devet milijuna ukupnih sredstava za otkup knjiga više od osam posto. U 2013. bilo je ponuđeno 230 naslova, otkupljeno ih je 125 u vrijednosti od jedan milijun kuna, deset posto u odnosu na 10 milijuna cijelog otkupa.

Kada je riječ o potporama za izdavanje knjiga, u 2012. je prijavljeno 59 knjiga za djecu u vrijednosti od 186 tisuća kuna, a odobreno je trinaest sa 126 tisuća kuna, te 67 slikovnica u vrijednosti od više od 346 tisuća kuna, od kojih je odobreno 23 u vrijednosti od 263 tisuće kuna. Prošle godine je prijavljeno 65 knjiga za djecu u vrijednosti od 570 tisuća kuna, odobreno je 32 programa za 334 tisuće kuna i 78 slikovnica u vrijednosti od oko 452 tisuće kuna, od kojih je odobreno 40 programa u vrijednosti od oko 442 tisuće kuna.

Ministarstvo demantira i da je izgubljeno dva milijuna kuna namijenjenih naknadi piscima za posudbu. "Nema nikakvih promjena kada je riječ o sklopljenom Ugovoru o uvjetima za utvrđivanje naknade radi ostvarivanja prava autora na naknadu za javnu posudbu, a o kojem smo izvijestili javnost 21. studenoga 2013. Ugovor je na snazi i primjenjuje se", ističe se u priopćenju.

Citira se i izvještaj NSK od 6. veljače u kojem, među ostalim, stoji kako ta knjižnica treba od matičnih županijskih narodnih knjižnica dobiti tražene podatke o broju posudbi do 28. veljače, kako bi do 15. travnja, odnosno 15. lipnja, mogla objaviti cjelokupne podatke na Portalu autorske naknade na svojim web stranicama.

S obzirom na to da je 'okidač' nakladnicima za javni istup bilo neprihvaćanje prijedloga Hrvatske dječje knjige za nastup na Sajmu dječje knjige u Bologoni 2015., Ministarstvo ističe da nije bio prekratak rok natječaja, jer je još 2012. objavljeno da će Hrvatska biti počasna gošća na tom sajmu i poznato je da Ministarstvo raspisuje natječaj za organizaciju hrvatskog nastupa na sajmovima.

Ministarstvo naglašava kako je postupalo transparentno prilikom izbora povjerenika te podsjeća da je za prijedlog Hrvatske dječje knjige Ocjenjivački sud ocijenio da nema dovoljno čvrstu koncepciju i jasnu viziju koja bi objedinila sve elemente nastupa Hrvatske kao zemlje gosta na tom sajmu.

Pojedini segmenti prijave svoje uporište nalaze u aktivnostima koje Hrvatska dječja knjiga godinama provodi i čija relevantnost u domaćim okvirima kao i pojedinačnim nastupima na sajmovima nije stavljena u sumnju, no ocijenjeno je da nastup u Bologni 2015. nadilazi dosadašnja iskustva te udruge i da je nastup bez jasne objedinjujuće misli i koncepcije samo skup različitih aktivnosti koje svoj smisao gube zbog nepostojanja međusobnih veza, napominje se u priopćenju.

Ministarstvo ističe da se nastupom u Bologni 2015. prezentacije dječje knjige, i ne samo dječje, želi "pomaknuti korak naprijed i otvoriti nove procese i modele suradnje u kreativnom sektoru", te da je uz sadržajnu jasnoću na predstavljanju Hrvatske na tako uglednim manifestacijama potrebno posebnu pažnju posvetiti vizualnoj prezentaciji, čime se zemlja gost i legitimira kao zemlja višestruko kreativnih potencijala.

Nažalost, Hrvatska dječja knjiga nedovoljno surađuje s najistaknutijim umjetnicima likovne, dizajnerske i arhitektonske scene koji već godinama potvrđuju svoje vrijednosti, a predloženi troškovnik - 1,9 milijuna te udruge višestruko premašuje uobičajena sredstva koja Ministarstvo izdvaja za međunarodne sajmove, dodaje se.

Ministarstvo je opovrgnulo i da se njegovom krivnjom kasni s uvrštenjem u Katalog Sajma dječje knjige u Bologni 2014., jer su materijali za objavu u njemu poslani na vrijeme talijanskom nakladniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:47