Pitaj što te zanima

Može li književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s izazovima i tabuima?

Ivana Bodrožić
 
 Marko Miscevic/Cropix
U prvom izdanju tribine u parku ispred Bookse gostuju Ivana Bodrožić i Mirta Maslać

„Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu” pilot je književna tribina koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Prvo izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Zatvorenost/isključenost/otpor” ugošćuje autoricu romana „Sinovi i kćeri” i jednu od naših nacionalno i internacionalno najpoznatijih spisateljica, Ivanu Bodrožić, te autoricu zapaženog debitantskog romana „Junak ili čudovište” Mirtu Maslać.

Riječ je o autoricama koje kroz formu dnevnika psihičke bolesti i intimne kronike našeg društva adresiraju duboko intimna i potresna iskustva zatvorenosti (mentalne i fizičke), neprilagođenosti i nepripadanja, precizno detektirajući ogromnu cijenu drugosti. Pripovjedači i pripovjedačice romana „Junak ili čudovište” i „Sinovi i kćeri” razobličavaju načine na koje se iz društva isključuju nepoželjni, pozivaju nas da uđemo u njihovu kožu i tako sami postanemo „junaci” koje društvo percipira kao „čudovišta”, te nam daju naslutiti na koje sve načine književnost može biti pokretač osobne i društvene promjene.

Događaj je zakazan za četvrtak, 30. rujna ispred Bookse, program vodi i moderira Luiza Bouharaoua, a organizator je Hrvatsko društvo pisaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:45