StoryEditor
ODGOVOR JE ODMAH STIGAO

'MRŽNJA PREMA MUSLIMANIMA' Bošnjaci traže od Crne Gore da izbaci Njegoša i Kiša iz školskog programa

Spomenik Petru Petroviću Njegošu na Lovćenu, rad kipara Ivana Meštrovića
 Profimedia, Alamy

PODGORICA - Više bošnjačkih organizacija izvan Crne Gore uputilo je poziv crnogorskim ministarstvima obrazovanja i kulture da “sukladno svojim zakonskim ovlastima i dužnostima" pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa “Gorski vijenac” Petra I. Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša te da ukinu u Crnoj Gori prestižnu književnu “Njegoševu nagradu”.

 

Kako u četvrtak prenosi podgorički dnevnik DAN, isti takav zahtjev, koji među ostalim potpisuju Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) iz Sarajeva, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada i skupina drugih bošnjačkih organizacija, poslan je i ministarstvima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji.

 

U obrazloženju te inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio znanstveno-književna osnova za konstruiranje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, osobito prema islamu i muslimanima”.

Oni krive Njegoša, jednog od najvećih crnogorskih pisaca, kao i Kiša, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, židovskog podrijetla, da su svojim djelima, odnosno “mržnjom prema islamu i muslimanima”, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dviju ključnih nacionalističkih ideologija 20. stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, navodi se između ostalog u obrazloženju, u kojem se tvrdi da su spomenuta djela ne samo  nacionalistička nego i rasistička.

  “U ovom kontekstu, apeliramo na vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. Njegoševoj nagradi i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih”, ističe se u inicijativi.

Iako su ove organizacije Bošnjaka postavile crnogorskoj vladi rok od 100 dana da riješi ovo pitanje prije nego što se obrate institucijama EU-a, UN-a, State Departmentu, kao i drugim međunarodnim organizacijama, odgovor je odmah stigao.

Crnogorsko ministarstvo obrazovanja priopćilo je da mu nije prihvatljiva ovu inicijativa.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, ističu u ovom resornom ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 15:52