ZAGREB SLAVI

Na Dolcu se jučer plesalo uz hitove Ive Robića, a na Jelačićevom je bio balet, glumci su iskakali iza drveća i recitirali poeziju

proslava Dana Grada Zagreba

 /Filip Popović
Iva Silla je građane i turiste vodila po Zagrebu i pričala neobične priče o gradu. Sve je to organizirano kao Dan otvorenog grada

Iako je trebao biti održan na sam Dan grada Zagreba, jednako uspješno kao i prethodna dva izdanja, jučer je održan treći Dan otvorenog grada. Proljeće je nepredvidivo, pa je vremenska prognoza poremetila planove organizatora, a u želji da se što više građana pridruži uzbudljivoj avanturi otkrivanja vlastitog grada rođendanski je poklon uručen s danom zakašnjenja.

Program koji se održao na atraktivnim zagrebačkim lokacijama tijekom cijelog dana ponudio je različite stvari,

od kojih su se u neki, kao već tradicionalni plesnjak koji se ovog puta održao na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice, aktivno uključili i građane Zagreba i njegove goste.

image

proslava Dana Grada Zagreba

/Filip Popović
image

proslava Dana Grada Zagreba

image

proslava Dana Grada Zagreba

/Filip Popović
image

proslava Dana Grada Zagreba

Dan otvorenog grada započeo je Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem. Stručno vodstvo po Zelenoj potkovi, najvećem urbanističkom projektu kojim je definiran izgled Donjega grada u 19. stoljeću, povjereno je dr.sc. Ireni Kraševac, povjesničarki umjetnosti s Instituta za povijest umjetnosti koja je tijekom šetnje od Zrinjevca do Hrvatskog narodnog kazališta govorila o urbanističkom planiranju, gradnji pojedinih znamenitih zgrada i protagonistima vremena na prijelazu 19. u 20. stoljeće kada je Zagreb dobivao konture europske metropole.

Na tržnici Dolac, u sklopu programa Svi naši susreti prisutne su iznenadili mladi plesači, Mateo Babić, Marina Brajdić, Matilda Hrastić i Genoveva Matasović. U želji da se građanima Zagreba pokloni nešto s pečatom zagrebačkog duha, plesni je kvartet "osvojio" Dolac, "trbuh" Zagreba, poznatim hitovima Ive Robića i drugih, nastalih u duhu vreve Zagreba 60-ih godina. Preuzimajući dinamiku tržnice donijeli su radost plesanja u subotnje popodne te uz ritmove starog Zagreba, stvorili novo naličje grada.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka je Škola za klasični balet izvela baletni program u kojem su sudjelovali svi učenici škole, od 10 do 17 godina starosti. Program je sastavljen kao kolaž koreografija klasičnog baleta, raznih vježbi te koreografija karakternih plesova, povijesnih plesova i modernog baleta, a pred mnogobrojnom pokazali su širok spektar plesnog obrazovanja, različite stilove plesa koji se podučavaju te zajedništvo i veselje plesanja koje povezuje učenike škole.

Program Tajni Zagreb odveo nas je u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, ugodnom šetnjom po Gornjem gradu, zajedno smo otputovali stoljećima unatrag, prisjetili se čudnovatih stanara i zgoda Gornjega grada, obišli troja gradska vrata, prošetali ulicama poput Blatne i Bubnjarske te saznali priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada, uz magičnu kazivačicu Ivu Sillu.

image

proslava Dana Grada Zagreba

/Filip Popović
image

proslava Dana Grada Zagreba

/Filip Popović

U sklopu programa Začarana šuma, u poslijepodnevnim satima građani su krenuli u potragu za izvođačima koji su "začarali" park Opatovinu te na jedan sasvim poseban način doživjeli čaroliju teatra u prostoru koji nije tipično teatarski. Dramski glumci i glumice; Luca Anić, Damian Humski, Rok Juričić, Tina Orlandini, Lovro Rimac i Siniša Ružić pod redateljskom palicom Ivice Buljana na "skrivenim" su lokacijama recitirali poeziju i interpretirali dijelove iz slavnih dramskih tekstova te oduševili sve ljubitelje kazališne umjetnosti, ali i one koji će to zahvaljujući između ostalog i ovakvim programima – to tek postati.

Za kraj dana koji vraća entuzijazam i otvara neke nove perspektive kulturnih sadržaja, građani i gosti našeg grada sa svim svojim razlikama i svim klasnim, rodnim i drugim podjelama podijelili su "plesni podij" na način na koji dijele i prostor grada te uz kip Nikole Tesle, na najdražem nam čvorištu ulice konačno oslobođene automobila, zaplesali uz Josipa Palametu koji je u svojoj obradi otpjevao sve one šansone koje toliko volimo i koje nam toliko znače.

Projekt Dan otvorenog grada organiziran je u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 16:43