U RUJNU

Na Festival svjetske književnosti dolazi i Georgij Gospodinov, dobitnik nagrade Booker

Georgi Gospodinov, pisac

 Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
Primajući Bookera Gospodinov je komentirao da ta nagrada bugarskom autoru ‘ohrabruje pisce, ne samo iz moje zemlje, nego i s cijelog Balkana‘

I ove je godine koncem ljeta, od 3. do 9. rujna, u Zagrebu Festival svjetske književnosti.

Fraktura, koja stoji iza Festivala, dovodi Georgija Gospodinova, hrvatskoj publici dobro poznatog bugarskog autora, koji je nedavno dobio i veliku globalnu vidljivost, jer je, skupa s prevoditeljicom na engleski Angelom Rodel, ovogodišnji laureat Međunarodne nagrade Booker, koja im je dodjeljena za roman "Vremensko utočište". Dva mjeseca prije no što je dobio Bookera, roman je na hrvatsku publiku prevela Ksenija Banović.

Primajući Bookera Gospodinov je komentirao da ta nagrada bugarskom autoru "ohrabruje pisce, ne samo iz moje zemlje, nego i s cijelog Balkana, koji se često osjećaju da se nalaze izvan sfere u kojoj se najviše pažnje poklanja engleskom govornom području‘‘.

U Zagreb dolazi i talijanski autor Antonio Scurati, u nas puno prevođen, dobitnik nagrade Strega za roman "M. Dijete svojega vremena" koji je u prvoj godini objavljivanja u Italiji prodan u više od 500.000 primjeraka, preveden je u četrdesetak zemalja.

Na hrvatski ga je prevela Ana Badurina, objavila Fraktura. Scurati je profesor komparativne književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu IULM u Milanu, kolumnist je i esejist listova Internazionale, La Stampa i Corriere della Sera.

Među gostima Festivala su i izraelska književnica Hila Blum, autorica romana "Kako voljeti svoju kćer", Péter Nádas, autora poznate "Knjige sjećanja", objavljene nakon dugogodišnje bitke s cenzorima.

U Zagreb ponovo dolazi David Grossman, bit će to prilika čuti više o njegovom u nas zadnjem objavljenom romanu "Kritika intimne gramatike" (prijevod Andrea Weiss Sadeh).

Publika koja se lani radovala gostovanju Hervéa Le Telliera koji je u zadnji čas morao otkazati dolazak, ove će godine moći čuti autora "Anomalije".

Iz Ukrajine stiže Jurij Andruhovyč.

Norvežanin Johan Harstad donedavno je bio sasvim nepoznato ime hrvatskim čitateljima, no njegov u nas ove zime prevedeni roman "Max, Mischa & ofenziva Tet" (Anja Majnarić, OceanMore) dobio je veliku pozornost i kritike i publike.

Na Festivalu će biti izvedena i predstava "Urotnici" (tekst Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, režija Boris Liješević, glume Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabeža).

Na jedanaesti Festival svjetske književnosti dolaze i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits,Krzysztof Varga te domaći autori Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Martina Vidaić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i mnogi drugi.

2. rujna u Galeriji Kranjčar otvara se izložba Slobodane Matić Kovač "Portreti svjetskih pisaca", pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića. Dan poslije, 3. rujna otvorenje je Festivala u Zagrebačkom kazalištu mladih, razgovor s Péterom Nádasem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00