I MRZI I VOLI

Na glavnom zagrebačkom trgu osvanuo je prekrasan crtež djevojčice: ‘Crtala sam ju pet sati‘

Mariajosé Gajate Molina

 /Press
‘Knjigu sam napisala s idejom da pomognem malim čitateljima da pronađu pravu knjigu za sebe, kao što sam je i ja pronašla uz pomoć moje sestre‘ rekla je Mariajo Ilustrajo

Španjolska autorica slikovnica Mariajosé Gajate Molina, koja djeluje pod pseudonimom Mariajo Ilustrajo, oslikala je izlog knjižare Ljevak na središnjem zagrebačkom trgu. Radila je na ilustraciji djevojčice iz svoje upravo i na hrvatski prevedene slikovnice punih pet sati, a u popodnevnim se satima družila i sa svojim hrvatskim čitateljima.

Slikovnicu "Mrzim/Volim knjige" preveo je Ozren Doležal, a objavio Profil.

Dolazak u Zagreb prvi je boravak Mariajo Ilustrajo u Hrvatskoj, a, za nju, kako je rekla, ovo gostovanje ima i poseban značaj jer spaja njoj dvije najdraže stvari: ilustriranje i putovanja.

"Strastveno se bavim onim što radim, ali ne bih to mogla raditi kada čitatelje to ne bi veselilo. Prvi sam put u Hrvatskoj pa je dolazak u Zagreb za mene dvostruko poseban", rekla je.

image

Mariajosé Gajate Molina

/Press

Mariajo Ilustrajo rođena je u Madridu, a posljednjih osam godina živi i radi u Velikoj Britaniji. Oslikavanje izloga njezin je hobi posljednjih nekoliko godina, do sada je oslikavala samo izloge u Velikoj Britaniji, a sada i u Zagrebu. Inspirativna ilustracija će krasiti glavni gradski trg sljedeća dva tjedna.

Za prvijenac "Poplava" Mariajo je osvojila nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a ta je slikovnica bila i na popisu finalista za Bologna Children‘s Book Fair Exhibition 2021. kao i za Nami Concours 2021. godine.

image

Mariajosé Gajate Molina

/Press

U 2023. godini Mariajo je osvojila brojne i važne nagrade, a neke su od njih: Nagrada Klausa Fluggea, UKLA Book Award, English Association Award te Nagrada grada Madrida za književno stvaralaštvo za djecu i mlade.

Njezina posljednja slikovnica Mrzim/Volim knjige osmišljena je za djecu koja tvrde da mrze čitanje, a Mariajo ju je napisala inspirirana upravo samom sobom jer ni ona nije voljela knjige kao dijete.

"Knjigu sam napisala s idejom da pomognem malim čitateljima da pronađu pravu knjigu za sebe, kao što sam je i ja pronašla uz pomoć moje sestre. Smatram da postoji knjiga za svakoga od nas i da djeca koja tvrde da ne vole čitati zapravo nisu još pronašla pravu knjigu", izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 08:31