JAKA KONKURENCIJA

Na kladionicama za Nobela spominju se Jon Fosse i Salman Rushdie. Ali i kritičarka Kremlja Ljudmila Ulicka: ‘Bio bi to hrabar izbor‘

 Ljudmila Ulicka

 Sandra Simunovic/Cropix

I kao i obično, u tjednu dodjele Nobela, nisu izostala nagađanja tko bi mogao osvojiti najveću i najprestižniju nagradu za književnost.

Na kladionicama najviše izgleda ove godine imaju "pjesnik nepoznatog" i "najvažniji europski pisac" (prema Knausgaardu), Norvežanin Jon Fosse, zatim kineska avangardna spisateljica Can Xue te Australac Gerald Murnane kojeg je The New York Times svojedobno nazvao "najvećim živućim piscem na engleskom jeziku za kojeg većina ljudi nikada nije čula".

Od ostalih mogućih laureata spominje se i ruska spisateljica i otvorena kritičarka Kremlja Ljudmila Ulicka, poznata po svojim epskim romanima često fokusiranim na osobne odnose te britanski pisac indijskog podrijetla Salman Rushdie, koji je prošle godine preživio napad nožem, a zbog romana "Sotonski stihovi" objavljenog 1988. u Iranu mu je izrečena smrtna kazna (fetva) te je desetljećima prisiljen na skrivanje.

Odavanjem počasti Ljudmili Ulickoj, koja živi u egzilu u Njemačkoj, istaknulo bi se da je "književnost slobodna od politike", rekla je za AFP Lisa Irenius, urednica kulture u švedskom dnevniku Svenska Dagbladet.

"Bio bi hrabar izbor zagovarati rusku kulturu u vrijeme kada se Moskva kritizira zbog rata u Ukrajini".,

Nagrada ruskoj autorici poslala bi "vrlo političku poruku", složio se Bjorn Wiman, urednik kulture u novinama Dagens Nyheter. Wiman smatra i da karipsko-američka spisateljica Jamaica Kincaid, čiji se romani govore o njezinom obiteljskom životu i iskustvu s kolonijalizmom i rasom, ima šansu ove godine.

image

Ljudmila UIicka, Jamaica Kincaid, Salman Rushdie i Jon Fosse

Joel Saget/Afp/Profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

Ali ono što bi on stvarno volio je vidjeti kako Rushdie pobjeđuje.

"Vrijeme je da pobijedi, a ako pobijedi, kapa dolje Akademiji" jer se zalagala za slobodu izražavanja, koju Rushdie utjelovljuje, rekao je Wiman. Akademija je dugo bila kritizirana zbog prevelike zastupljenosti zapadnjačkih,bijelih, muških autora među svojim odabirima. Prošle godine nagradu je osvojila francuska feministička ikona Annie Ernaux.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:47