POEZIJA I VINO

Na manifestaciji Vinum et poeta nagrada dodijeljena književnici Lani Derkač

Nagrađena pjesnikinja Lana Derkač
 Manifestacija Vinum et poeta
Pjesnikinja je rekla da je htjela izbjeći tipičnu zdravicu ili pjesmu koja bi govorila o mukotrpnom radu u vinogradu

Na ovogodišnjoj manifestaciji Vinum et poeta – Večer poezije i vina, koju organiziraju Ogranak Matice hrvatske i Veleučilište u Požegi, sudjelovali su pisci Ernest Fišer, Marija Lamot, Siniša Matasović, Sanja Lovrenčić i Lana Derkač.

Na natječaj je iz svih dijelova Hrvatske pristiglo 45 pjesama koje govore o vinu ili vinogradu, a laureatkinjom je proglašena književnica Lana Derkač. Manifestacija koju je pokrenula predsjednica Ogranka Matice hrvatske Ljiljana Marić, održava se treću godinu zaredom, a dosadašnji laureati su pjesnikinja i glazbenica Lidija Bajuk te akademik Luko Paljetak.

Predsjednik Prosudbenog povjerenstva Ernest Fišer o ovogodišnjoj pobjedničkoj pjesmi Loza i forenzika rekao je da odmah upada u oči osebujna poetika u kojoj je temeljna kreativna poluga personifikacija. „Njome vješta pjesnikinja briše granice između bića, stvari i pojava, stvarajući tako vlastiti pjesnički svijet u kojem se kreće suvereno, a ipak nepredvidivo, i sasvim začudno“, zaključuje Fišer.

Nagrađena Lana Derkač izjavila je da je, pišući pjesmu, htjela izbjeći tipičnu zdravicu ili pjesmu koja bi govorila o mukotrpnom radu u vinogradu, kao i druge stereotipe koji se pridaju toj temi, a nastojala je da pjesma korespondira s vremenom u kojem živi.

U uži izbor za nagradu ušli su književnici Slađan Lipovec, Enes Kišević, Sanja Lovrenčić, Mateja Jurčević, Tomislav Marijan Bilosnić, Ivan Kramar i Dražen Katunarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:25