VRISAK

Na riječkom sajmu knjiga i književnom festivalu gostuje poznati marokanski pjesnik Laabi

marokanski pjesnik Abdellatif Laabi
U Rijeci će biti najznačajniji regionalni autori poput Semezdina Mehmedinovića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva

14. Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora, i ove godine Rijeku na tjedan dana pretvara u centar književnog života, nudi više od 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima.
Na otvorenju Vriska, 12. rujna u 19:30 sati u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će proglašen ovogodišnji dobitnik ili dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagrada se dodjeljuje već sedamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz Hrvatske i regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni.


Tema ovogodišnjeg Vriska je „Rijeka poezije“ – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, vraćamo se stihovima. Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom, i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo je poezija jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme. Na Vrisku će predstaviti nova izdanja više od deset pjesnika i pjesnikinja, s kojima će, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.

Jedan od glavnih gostiju 14. Vriska je Abdellatif Laâbi, marokansko-francuski pjesnik koji je za svoje knjige dobio najprestižnije europske pjesničke nagrade, poput Goncourtove nagrade za poeziju i Velike nagrade frankofonije Francuske akademije, s kojim će o o antologijskom izboru njegove poezije u knjizi Stablo pjesama te izazovima suvremenog svijeta i mogućnostima poezije danas razgovarati prevoditeljica Lea Kovács i Marko Pogačar, jedan od najprevođenijih hrvatskih pjesnika.


Svoje će nove knjige pjesama predstaviti i brojni domaći pjesnici i pjesnikinje. Na Vrisku će biti promovirane Sabrane pjesme Mile Stojića (knjiga koja na 900 stranica donosi cjelokupni opus jednog od naših najznačajnijih pjesnika), a tu su i nove knjige Marka Pogačara (Knjiga praznika), Željke Horvat Čeč (Strogo mirovanje), Mladena Blaževića (Krugovi u žitu), Davora Mandića (Dva kruga, jedna tuga), Lukasa Nole (Bilo je dobro, bilo je toplo), Marka Tomaša (Skratimo priču za glavu) te Damira Radića (Kao život sam) i Andrijane Kos Lajtman (Stepenice za Stojanku K.), koji će, osim svojih pojedinačnih zbirki, predstaviti i zajedničku (Zarazna zona).


Vrisak organizira i razgovor s prevoditeljima i profesorima Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.
U sklopu Vriska bit će predstavljen i projekt „Poezija u pokretu“, koji u riječki javni prijevoz donosi poeziju domaćih i inozemnih autora. Po uzoru na brojne svjetske gradove, pjesme autora koji gostuju na Vrisku bit će otisnute na plakatima i postavljene u riječke autobuse kako bi Riječankama i Riječanima tijekom svakodnevnih putovanja približili suvremenu poeziju.


Uz program „Rijeka poezije“, na Vrisku će biti i predstavljanje V.B.Z.-ovog trogodišnjeg projekta „Na margini“ pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, u kojem se objavljuju i promoviraju manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima, kao i program „Balkan express“, na kojem, stalno jačajući veze među regionalnim piscima i književnostima, će biti razgovori s autorima čije su posljednje knjige imale veliki odjek u regiji. Tako će u Rijeci biti najznačajniji regionalni autori poput Semezdina Mehmedinovića, Dragana Velikića, Damira Uzunovića, Aleksandra Prokopieva, Ognjena Spahića...


Kao i svih ovih godina, u programu „U fokusu“ Vrisak predstavlja recentnu prozu i publicistiku suvremenih domaćih književnika, koja je već privukla veliko zanimanje i kritičara i čitatelja. Među njima su Zoran Ferić, Tatjana Gromača, Vedrana Rudan, Borivoj Radaković, Marinko Koščec, Zoran Žmirić, Ivica Đikić, Ivana Bodrožić...
Dječji program, Vrisak junior, imati će radionicu o Muminima Tove Jansson te upoznavanje s likovima iz slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 12:25