'EUROPA IZNUTRA I IZVANA'

NAGRADA EU ZA KNJIŽEVNOST Ina Valčanova stiže u Zagreb predstaviti svoj nagrađeni roman 'Otok Krah' koji se djelomice događa na Krku

Ina Valčanova
 Jana Punkina / Razvitie Corporation
 

Ovih je dana u nas objavljen “Otok krah” (prijevod Ksenija Banović, Hena com), roman bugarske autorica Ine Valčanove koji se bavi pitanjem sudbine i odnosa prema njoj.

Krojimo li sami vlastite usude ili je to, naposljetku, dijelom i izvan čovjekovih ruku, je li sve unaprijed predodređeno ili je svaki naš postupak ono čime si usmjeravamo budućnost, to je ono o čemu u romanu koji se djelomice događa na hrvatskom otoku Krku tematizira Valčanova. Bugarska književnica 11. lipnja dolazi u Zagreb, ovdašnjoj publici predstaviti roman.

“Otok krah” prvi je u nizu od deset naslova što će ih izdavačka kuća Hena com objaviti u sljedećih godinu dana u okviru programa Europske unije, Kreativna Europa, projekta pod imenom “Europa iznutra i izvana”. Od deset autora, devetoro će ih gostovati u Zagrebu. Poveznica svim romanima koji će biti objavljeni jest tema otuđenja.

“U trenutnoj političkoj i društvenoj klimi, upravo je umjetnost ta koja marginaliziranima najbolje daje glas. Često se, kada se u javnom prostoru priča o Europskoj uniji, zaboravlja da se europski identitet ustvari temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini, a ne toliko na ekonomskim faktorima. Ništa drugo tako snažno ne povezuje zemlje članice EU koliko to čini kulturna razmjena i neki zajednički postulati na kojima se kroz povijest razvijala europska civilizacija. Zanimljivo je kako se u tom kontekstu rijetko govori u javnom prostoru, ali vjerujte mi da će svaki hrvatski pisac preveden i čitan u recimo Njemačkoj ili Češkoj mnogo više utjecati na percepciju Hrvatske nego recimo naša gospodarska politika”, kaže Ana Hadžić, voditeljica projekta “Europa iznutra i izvana”.

Unutar istog je programa ovih dana objavljen i roman “Kraj samoće” njemačkog autora Benedicta Wellsa (prijevod Dalibor Joler). U životu Wellsova junaka Julesa tuga je jedina čvrsta točka. Tragedija u ranome djetinjstvu osuđuje ga na preseljenje u internat.

Autorica predstavlja nagrađeni roman u ponedjeljak u Vinyl baru

Promocija romana 'Otok Krah' Ine Valčanove, izdanog u okviru programa Europa iznutra i izvana, održava se u ponedjeljak 11. lipnja 2018. u 19 sati u zagrebačkom Vinyl baru u Bogovićevoj 3. U predstavljanju romana koji je osvojio Nagradu Europske unije za književnost 2017., pored same autorice sudjeluju književni kritičar Srđan Sandić, urednica knjige Marina Negotić, te konsekutivna prevoditeljica Ana Vasung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:44