KOČIĆEVO PERO

NAGRADA ZA DRAGU HEDLA Priznanje za roman o sudbini ratnih gubitnika kroz vjekove

 Darko Tomaš/CROPIX

Zahvalivši na nagradi Kočićevo pero, koja mu je jučer dodijeljena na Interliberu za roman “Donjodravska obala”, autor Drago Hedl izrazio je zadovoljstvo što je taj roman naišao na odjek izvan Hrvatske.

Očekuje se nastavak

“Drago mi je što je jedna priča koja je u svojoj suštini univerzalna, o sudbini ratnih gubitnika, prepoznata kao obrazac koji se ponavlja stoljećima”, rekao je Hedl, kojemu je nagradu dodijelio žiri u sastavu: književnici Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Hedl je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u lijepom društvu dosadašnjih dobitnika, rekavši kako će mu nagrada biti poticaj za dalje te otkrivši da već piše nastavak romana.

Knjige poput “Donjodravske obale” ne pojavljuju se često, zaključio je direktor i glavni urednik Zaklade Petar Kočić iz Banje Luke i Beograda.

U njoj je poznati pisac i vrsni novinar, čuven po svom istraživačkom novinarstvu, sjedinio dva svoja interesa. “On istinu saopćava na način koji otkriva ličnu boju i lični odnos”, istaknuo je Vukolić i dodao da knjiga vrvi likovima čije su želje neostvarene a sudbina tragična.

Herojska figura

Miljenko Jergović naveo je nekoliko razloga zbog kojih je knjiga “Donjodravska obala” (Naklada Ljevak) bitna. Jedna je tematska, jer knjiga govori o folksdojčerima, koji su nakon 1945. nestali s ovog područja. Drugi je sam njezin autor, koji je od mladog, artificijelnog proznog pisca otišao u novinarstvo i postao jedna od rijetkih autentično herojskih figura našeg novinarstva. ( M.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:54