AI WEIWEI

Najkontroverzniji kineski umjetnik objavio je svoje prve memoare. Posvetio ih je sinu

Ai Weiwei

 AFP
‘Knjiga pokriva modernu povijest Kine, od rođenja mog oca 1910. godine, pa sve do rođenja mog sina, 99 godina kasnije‘ rekao je

Ai Weiwei, najkontroverzniji kineski umjetnik, a za Komunističku partiju Kine i najopasniji, ovih je dana objavio svoje memoare u kojima među ostalim piše i o svojim sukobima s vlasti zbog kojih danas živi u političkom egzilu.

Knjigu je naslovio "1000 godina radosti i tuga" prema stihovima koje je njegov otac, slavni pjesnik Ai Qing, napisao kada je posjetio ruševine drevnog grada na Putu svile: "O tisuću godina radosti i tuga/Ni traga se ne može naći.". Na ideju da napiše memoare došao je tijekom mjeseci provedenih u pritvoru, iz straha da njegov mali sin, kako je kazao, možda nikada neće saznati tko mu je zapravo otac.

image

Naslovnica knjige

Promo

Ai Weiwei ispisao je tako u svojim prvim memoarima obiteljsku povijest koja pokriva čitavo prošlo stoljeće kroz iskustva triju generacija.

Aijeva priča počinje njegovim djetinjstvom koje je proveo živeći s ocem u zabačenom zaleđu Kine, gdje je Ai Qing bio prognan 1967. godine tijekom Maove čistke intelektualaca.

"Knjiga pokriva takozvanu modernu povijest Kine, od rođenja mog oca 1910. godine, pa sve do rođenja mog sina 2009.—99 godina kasnije. Dakle, jedna obitelj, tri protagonista", rekao je Ai Weiwei na predstavljanju memoara u Londonu. "Za mene je najvažnije da je knjiga posvećena mojim roditeljima i mom sinu", rekao je Ai Weiwei.

"U vrijeme mog pritvora mojem je sinu rečeno da ću biti odsutan više od 10 godina. Odlučio sam da ću, ako budem imao priliku, zapisati što se dogodilo, pa ako ga jednog dana bude interesiralo, može pročitati ovu knjigu", rekao je umjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:18