PRISUTNO ČAK 7000 IZDAVAČA

NAJVAŽNIJA SVJETSKA KNJIŽEVNA SMOTRA Frankfurtski sajam u znaku kontroverzi i Salmana Rushdieja

 AFP

Najveća globalna manifestacija posvećena knjizi, Frankfurtski sajam, počinje danas i traje do kraja tjedna. Unatoč prosvjedima službenog Teherana koji je prošli tjedan najavio bojkot ovogodišnjeg Frankfurta te pozvao i druge muslimanske zemlje da učine isto, jučer se javnosti s press konferencije, uoči otvaranja sajma, obratio britanski pisac Salman Rushdie.

Upravo je najava Rushdieja gostovanja bila razlog što je Iran odlučio otkazati svoj nacionalni štand; iako će nekoliko najavljenih izdavača iz Irana, potvrđeno je, biti prisutno na sajmu. Službeni Teheran poručio je da su organizatori Frankfurta “pod izgovorom slobode izražavanja pozvali osobu koju mrzi islamski svijet... te joj dali priliku da govori”.

Sloboda izražavanja

U godini koja je počela siječanjskim terorističkim napadom na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo ključna je tema frankfurtskog okupljanja pisaca i izdavača upravo sloboda izražavanja, a životna i profesionalna priča britanskog pisca, rođenjem i podrijetlom Indijca, dobra joj je ilustracija.

Nekadašnji iranski vjerski vođa, ajatolah Homeini, 1989. je izrekao fetvu i pozvao na ubojstvo Salmana Rushdieja, nakon što su njegovi godinu dana prije objavljeni “Sotonski stihovi” već bili zabranjeni u Indiji. Otkada je Homeini, slučaj je htio kratko prije vlastite smrti, poručio da Rushdieja “treba ubiti kao psa”, (uza što je pristao i aktualni ajatolah Ali Hamenei, potvrdivši 2005. da fetva i dalje stoji), pisac se krije, a britanske mu vlasti osiguravaju policijsku zaštitu.

Indonezija zemlja gost

Direktor sajma, Juergen Boos, podsjetio je da je frankfurtski sajam mjesto dijaloga: “Nadam se da je ovogodišnje otkazivanje sudjelovanja samo kratak prekid u postojećim razgovorima i da ćemo nastaviti razvijati naše odnose. Držimo da se o slobodi izražavanja ne može pregovarati, a ne smijemo zaboraviti da Rushdieju i dalje prijete zbog njegova rada”.

Zanimljivo je, i u kontekstu aktualnih političkih kontroverzi, a htio je slučaj, jer je partnerstvo dogovoreno godinama unaprijed, da je zemlja gost ove godine Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta iz koje u Frankfurt stiže 70 autora. U Frankfurtu je ove jeseni prisutno oko 7000 izdavača iz stotinjak zemalja.

Uz Rushdieja, pozornost privlače i gostovanja Kena Folletta, Isabel Allende, Jussia Adler-Olsena. Među najavljenim temama rasprava dominiraju pitanja granica, barijera i borbe protiv ekstremizma.

Organizatori su pripremili besplatne ulaznice za izbjeglice, a diskutirat će se i o kulturnim sadržajima u izbjegličkim kampovima. Sajam će biti prilika za izdavačku industriju da potraži nove ideje za privlačenje mlađe publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 14:55