VODIČ KROZ SAJAM

NAJVEĆI POPUSTI NA INTERLIBERU Nova izdanja u startu snižena 20 posto. Dar za Božić? Elena Ferrante, Murakami ili novo izdanje Stephena Kinga

 Goran Mehkek / CROPIX
Oko 170 tisuća ljudi će u narednih pet dana obići oko 300 izdavača koji štandove imaju u 2 paviljona na Velesajmu

Ni uobičajene interliberske kiše i studeni, niti blata po improviziranim prilaznim parkiralištima, ni kaputa što za obilaska štandova vise o podlakticama kupaca.

I Interliber je, eto, pao u “proljeće”, nemali broj ih kratkih rukava šeće petim i šestim paviljonom. “Evo ga, za pod bor”, ruku punih plastičnih vrećica krcatih knjigama prijateljici viče Zagrepčanka Vesna Došen, na odlasku.

Kad je to tržila, sajam samo što je otvoren?

“Dođeš kupovati planski i onda to ide brzo. Najbolje je što prije, obavezno dopodne. Poslijepodne i vikendom ovdje je nehumana gužva”, govori žena koja zna po što je došla. Unukama 1. i 2. dio “Priče za laku noć za mlade buntovnice” (Znanje), sinu biografija Freddieja Mercuryja (Rockmark)...

Ana Kralj na Interliber je stigla po par zbirki poezije i nekoliko prijevoda domaćih autora na engleski i njemački. Traži upravo izdane “Pred gradom su kosci” Gorana Čolakhodžića i “Munje i naranče” Petra Gudelja. “Kupila sam Gudelja, a Čolakhodžića, čini mi se, uzalud ovdje tražim”, kaže, jer ne vidi izdanja Hrvatskog društva pisaca.

Na štandu VBZ-a kupila je više naslova Slavenke Drakulić, Krleže, zatim knjige Ivice Prtenjače, Romana Simića prevedene na engleski te Zorana Ferića na njemačkom.

“Volim stranim prijateljima poklanjati knjige hrvatskih pisaca”, govori.

Na nova i novija izdanja izdavači, kao i svake godine, najčešće nude 20 posto popusta, stariji naslovi prodaju se po bitno nižim cijenama.

Novi Murakami

Na štandu Vuković & Runjić više je kupaca već prvo jutro sajma tražilo novog Murakamija “Muškarci bez žena” te naslov “Mjesečari, Kako je Europa krenula u rat 1914.” australskog povjesničara Christophera Clarka. Morali su pričekati, obje knjige, svježe iz tiska, stigle su tek poslijepodne.

TimPress uz novoizašle “Melankoliju ljevice” i “Nova lica fašizma” Enza Traversa, nudi, uz značajan popust, knjige Larsa Fr. Svendsena, norveškog filozofa koji uskoro stiže na sajam knjiga u Pulu. Njegove knjige u kojima filozofski piše o modi, slobodi, dosadi, usamljenosti, strahu, zlu, radu mogu se na Interliberu nabaviti za 30 do 60 kuna.

MeandarMedia nudi monografiju Snješke Knežević “Zagreb - grad, memorija, art” sniženu sa 300 na 80 kuna.

Na štandu Ljevaka, kažu, među novim naslovima dobro ide “Odanost višeg reda”, knjiga političkih memoara što ju je napisao bivši direktor FBI-a James Comey. Od otvorenja sajma gužva je oko Fibrinih grafičkih romana.

Među ostalim, upravo je izašao drugi dio “Eternauta”, a objavili su i reprint prvog, rasprodanog dijela. Autor, Hector German Oesterheld, mučki je ubijen u Argentini, skupa s obitelji. U poznatom stripu pripovijeda o invaziji izvanzemaljaca, donosi alegorijsku priču, kritiku situacije u Argentini. Tu je i “Locke & Key”, horor koji potpisuje Joe Hill, sin Stephena Kinga, potom “Jonas Fink”, strip Vittorija Giardina o životu u Čehoslovačkoj nakon II. svjetskog rata, “Tyler Cross”, krimić smješten u Ameriku pedesetih godina, “Shangri La”, distopijski SF triler, alegorija suvremenog potrošačkog društva, “Ja”, “Francois Villon”, strip-biografija slavnog francuskog pjesnika iz srednjeg vijeka, zatim “Ja ubijam divove”, strip o djevojčici koja se bori s divovima, “naizgled fantasy strip dok se ne pokaže da su ti divovi, nažalost, svima nama poznati i itekako stvarni”.

Spiegelmanov “Maus” je na Interliberu 108, a “Perzepolis” Marjane Satrapi 120 kuna.

“Čuvari” Alana Moorea, koje je New York Times uvrstio među stotinu najboljih romana svih vremena, 460 stranica dugačak strip u boji, na sajamskom je popustu 240 kuna.

Od Jobsa do Muska

Profilovih štandom dominiraju naslovnice romana Elene Ferrante. Slikovnica “Atlas izuzetnih ljudi” priča o osobama koje su mijenjale svijet - od Elona Muska i Stevea Jobsa do Pabla Nerude i Garija Kasparova. Jučer je u Americi objavljena autobiografija Michelle Obama, a na Profilovu štandu jedna od njezinih starijih biografija može se kupiti za pet kuna, Gibonnijeva za 19, Blanke Vlašić također za samo pet kuna.

Sandorf nudi posljednje komade lani izdane i gotovo rasprodane “Povijesti stripa”. “Povijest suvremene Rusije” je 90, “Arheološki rječnik” također 90 kuna. Od novijih naslova dobro im se, kažu, prodaje “Povijest Habsburškog Carstva”, u nekoliko mjeseci 500 primjeraka.

U Frakturi, među ostalim, odlično ide prodaja višestruko nagrađivane knjige ”Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića. Od prijevodne literature triler “Uspavanka” Leile Slimani, kao i novoobjavljeni roman “Osam planina” Paola Cognettija, meditacija o prijateljstvu i prirodi, o očevima i sinovima, nagrađena, među ostalim, talijanskog Stregom i francuskim Prix Médicis. Kupci često traže knjigu karikatura “Oni” Tisje Kljaković Brajić te “Jasenovac” Ive Goldsteina.

Jeftini Nesbo

Na Fokusovu štandu dobro se prodaje nova knjiga popularnog izraelskog povjesničara Yuvala Noaha Hararija. Nakon “Sapiensa” u kojem izlaže kratku povijest čovječanstva, “Homo Deusa” u kojem se pita kakav će svijet biti sutra, sad ima “21 lekciju za 21. stoljeće”. Novije i stare naslove Nesboa nude po povoljnim cijenama.

Disput je izdao zbirku eseja “Razmatranja nepolitičnog čovjeka” Thomasa Manna te prvi od dva nastavka dnevnika uglednog hrvatskog poloniste Zdravka Malića “Stazom pored druma”.

Za svega 40 kuna kod Jesenskog i Turka mogu se kupiti oba toma “U Europi” Gerta Maka.

Na štandu Hena.com dobro se prodaju “Divlje guske” Julijane Adamović te novi roman Zorana Žmirića, ali i nova izdanja “Zaboravio sam gdje sam parkirao” Ante Tomića i “Moramo razgovarati” Tanje Mravak te prije mjesec dana izašao roman “Proroci fjorda vječnost” danskog pisca Kima Leinea koji će uskoro gostovati u Zagrebu.

Pavao Pavličić ima jubilarni, stoti naslov, fantastični triler “Bakrene sove” (Mozaik knjiga) priča je o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji.

Buybook nudi “Molitvu moru” Khaleda Hosseinija, priču o izbjegličkim stradanjima, knjigu čija je zarada namijenjena za dobrovoljni fond za pomoć izbjeglicama. Imaju i “Draga Ijeawele”, globalno popularan feministički manifest nigerijske autorice Chimamande Ngozi.

OceanMore, kao i svake godine, u značajnim brojkama prodaje Karl Ove Knausgaarda, upravo su objavili njegovu “Zimu”, a ljudi, kaže izdavač, na sajmu nerijetko kupuju Vernona Subutexa, sve tri knjige, u kompletu.

Lumen je izdao “Divlju ljepoticu”, prvi dio trilogije “Knjiga o Prahu”, jednog od najboljih svjetskih dječjih pisaca Philipa Pullmana. Imaju i četvrti nastavak serijala “Kula tmine” Stephena Kinga. Stilus je objavio Kingov roman “Ono”.

Imate 3 kune? Evo gdje ih sve potrošiti

Najjeftinije knjige

Na štandu Profila mogu se nabaviti naslovi već po tri kune, a onih po pet ili deset kuna ima gotovo svugdje. Pritom ne mislimo na knjige koje se mogu naći u antikvarijatima, nego na nove. Za iznos od 20 kuna mogu se naći čak i tvrdoukoričene knjige. To su uglavnom ljubići i krimići ili naslovi koji ne privlače veliku pozornost, dok za aktualnije ili kvalitetnije naslove uglavnom treba izdvojiti više. No, treba istaknuti iznimku za ljubitelje klasične literature: Matica hrvatska prodaje po 20 kuna knjige u mekom uvezu. Među njima su izbor iz Petrarcinih soneta, Sofoklova “Antigona”, Plautov “Ćup”, Zoranićeve “Planine” te Hektorovićevo “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.

Novi naslovi

Odmah na ulazu u Velesajam može se vidjeti hipijevski kombi na kojem piše “Hipi”. Riječ je o reklami za novu knjigu Paola Coelha, u izdanju VBZ-a, koja se na sajmu može kupiti po cijeni od 80 kuna. Još jedan novitet može se pronaći na štandu Lumena - riječ je o konačno prevedenoj četvrtoj knjizi iz serijala “Kula tmine” Stephena Kinga, “Čarobnjak i kristal”. Novi je i naslov “Hitlerova čudovišta” koji se može kupiti na štandu Naklade Ljevak.

Fanovski kutak

Najsretniji na sajmu bit će fanovi Harryja Pottera. Osim što knjiga ima u standardnom tvrdom uvezu, pronašli smo ih i nekoliko u mekom. Cijene iznose stotinjak kuna pa svi oni kojima u kolekciji nedostaje neka knjiga, mogu je popuniti jer se knjige ne prodaju u kompletu. Osim toga, u kutku “Hoću knjigu” mogu se kupiti i brojne fanovske sitnice - od štapića, preko figurica pa sve do sitnih potrepština s likom čarobnjaka. Ima tamo i drugih općenito fanovskih stvari, kao i nekoliko sitnica koje bi se mogle svidjeti fanovima “Deadpoola”.

Stripovi

Nekoliko je štandova gdje se mogu nabaviti stripovi, a cijene su im raznolike: od jedne pa sve do 350 kuna. Ima ih običnih, kakve se može kupiti na kioscima, do tvrdoukoričenih te posebnih izdanja. Tako se mogu naći primjerci francusko-belgijske škole stripa, Bonellijevi i stripovi sa superjunacima. Od stripova koji su svima poznati treba izdvojiti Dylan Doga koji se može kupiti na štandu Strip agenta te strip-knjige s istim junakom koje je nalaze na štandu Libellusa.

Djeca

Bogata je ponuda za najmlađe jer se na cijelom nizu štandova mogu pronaći bojanke, slikovnice i knjige s bajkama. Osim toga, nakladnička kuća Naša djeca uredila je pravu ježevu kućicu u koju djeca mogu ući. Ona se tamo može i kupiti - u mekom uvezu košta 19 kuna, a u tvrdom 49 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:29