MINISTARSTVO KULTURE

Najviše novca dobila afirmirana imena poput Gige Gračan, ali i debitanti poput A. Z. Stolice

Ante Zlatko Stolica, pisac i autor knjige ”Blizina svega”
 Darko Tomaš/Cropix
Osamdeset i devetoro pisaca, stripaša i prevoditelja podijelit će potpore u ukupnom iznosu od 2,205.000 kuna

Na početku 2021. godine, koja je u Hrvatskoj posvećena čitanju, Ministarstvo kulture i medija objavilo je danas i rezultate Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva.

Na natječaj za tromjesečne, šestomjesečne i polugodišnje stipendije pristiglo je 220 prijava (168 prijava iz područja književnosti za odrasle, 28 za djecu i mlade i 24 prijevoda), a odabrano je 89 autorskih projekata kojima će se dodijeliti potpore za poticanje književnog stvaralaštva u ukupnom iznosu od 2.205.000 kuna.

Programe je vrednovalo posebno formirano Povjerenstvo u sastavu: Dario Grgić, Maša Kolanović, Boris Perić, Olja Savičević Ivančević i Dinko Telećan. Prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu u sastavu Dubravka Zima (predsjednica), Ranka Javor i Marijana Hameršak.

Od ukupno 28 prijava za pisanje književnih djela namijenjenih djeci i mladima, sufinancirano je šest najvrjednijih projekata.

Polugodišnje stipendije u iznosu 42.000 kn za svoje književne projekte u 2021. dobili su: Ivana Bodrožić, Kristina Gavran, Irena Gavranović Lukšić, Giga Gračan, Gregorić Marko, Monika Herceg, Kristina Kegljen, Helena Klakočar-Vukšić, Zoran Malkoč, Robert Međurečan, Nada Mihaljević, Xenia Radak Detoni, Ante Zlatko Stolica, Tomica Šćavina, Danijel Žeželj i Zoran Žmirić.

Tromjesečnu potporu od 21.000 kn u 2021. godini koristit će za svoj autorski rad 73 autora.

Prema prijedlogu Povjerenstva i odluci ministrice Nine Obuljen Koržinek godišnja potpora za književno stvaralaštvo nije dodijeljena ni ove godine.

Odobrene će se potpore autorima i prevoditeljima isplaćivati u mjesečnim iznosima od 7000 kuna počevši od kraja siječnja 2021. godine.

Među piscima i spisateljicama čiji su projekti odbijeni za sufinanciranje nalaze se i Nina Bajsić, Veljko Barbieri, Slađana Bukovac, Lidija Deduš, Nataša Govedić, Marko Gregur, Klasja Habjan, Hrvoje Hitrec, Siniša Kekez, Ksenija Kušec, Sebastian Antonio Kukavica, Nebojša Lujanović, Franjo Nagulov, Damir Pilić, Jelena Svilar, Borna Vujčić i ostali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:22