LAVINA REAKCIJA

Nakon posta o Severini koji je zgrozio dobar dio javnosti, evo tko sve povlači svoje knjige iz Bookare

Severina

 Darko Tomas/CROPIX
‘Uzet ćemo si slobodu zamoliti vas par stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi‘, poručili su iz Fokus knjiga

Iz knjižare Bookara na društvenim mrežama napisali su priopćenje na podršku Severini od strane hrvatskih pisaca. Priopćenje Bookare zgrozilo je dobar dio kulturne javnosti. Ovo je njihov post:

"Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njim. A mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegovog oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njezine ruke. O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za djecu oboljelu od karcinoma (novac) skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu nisu se oglasili pisci. O trgovini bijelim robljem oglasio se jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci. Evo do danas".

Njihovo je priopćenje izazvalo lavinu negativnih reakcija, a izdavač Fokus najavio je povlačenje knjiga iz njihovih knjižara. Kako su najavili: "Ako si na trenutak smijemo utvarati da na bilo koji način utječemo na ovo društvo, uzet ćemo si slobodu zamoliti vas nekoliko stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi. Nemojte s omalovažavanjem oslovljavati ičije dijete, nije fora. Nemojte brojati tko vam je koliko koristi napravio u životu pa da biste se prema njemu odredili. Nemojte suditi - nikad ne znate kako je biti u tuđim cipelama. Nemojte pokušavati ispasti pametni ili duhoviti omalovažavajući ikoje drugo biće. Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mjestima koja vode ovakvi ljudi. Ne utvaramo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali... barem - koliko nam je poznato - ne vrijeđaju i ne omalovažavaju ikoga, pogotovo ne temeljem toga jesu im kupci ili ne. Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige".

Javili su i iz riječke Naklade Val da povlače knjige. Kako su napisali na društvenim mrežama: "Poštovani, u skladu s poslovnom politikom i vlastitim uvjerenjima odlučili smo se povući iz knjižare Bookara u Zagrebu, Maksmirska 39. te zatražili povrat svih naslova".

Marija Dejanović, pjesnikinja, također se javila: "Dragi prijatelji, molila bih da ako ikad vidite ijednu od mojih knjiga u knjižari Bookara, da je ne kupite. Ne želim da moj umjetnički rad podržava dotično mjesto, niti da se s njime dovodi i u kakvu vezu.

Isto tako želim izraziti podršku Severini Vučković - primarnoj žrtvi Bookarinog mizoginog napada - kao i kolegicama i kolegama koji su, nakon što su podržali Severinu, postali sekundarne žrtve bizarnog i neprihvatljivog seksističkog ispada na društvenim mrežama knjižare Bookara.Solidarnost sa ženama - uvijek. Nosile one lokne ili ne, kupovale one knjige ili ne. Bile one "male i nemoćne ženice" - da se izrazimo riječima predsjednika Vrhovnog suda - ili ne. Javni progon žene dok joj sud uzima djecu radi "proceduralne pogreške", a predsjednik Vrhovnog suda ju naziva "nesimpatičnom" nije trenutak za neutralnost, nego za jasno i nedvosmisleno svrstavanje na stranu žrtve. Tko je "neutralan", na strani je zlostavljača. Tko šuti, čini se da odobrava️

Podsjetimo, skupina tridesetak hrvatskih pisaca zgroženih odlukom Vrhovnog suda RH kojom je skrbništvo nad djetetom Severine Vučković i Milana Popovića vraćeno ocu, pozvala je u četvrtak nadležne socijalne službe i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

"Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković", ističu pisci u pismu podrške.

Vrhovni sud u srijedu je objavio obrazloženje odluke kojom je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu iz srpnja 2021. godine te skrbništvo nad sinom Severine Vučković vratio njegovu ocu Milanu Popoviću.

Odluka je donesena iz proceduralnih razloga, odnosno jer na suđenju pred splitskim Županijskim sudom vještaci svoj nalaz nisu i usmeno obrazložili na sudskoj raspravi što su prema zakonu morali učiniti.

"Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi ‘proceduralna greška‘ nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu ‘proceduralne greške‘", stoji u pismu.

Potpisnici pisma, "kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci", ističu da takva odluka Vrhovnog suda nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

"Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinu sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava", zaključuje skupina pisaca među kojima su Snježana Banović, Renato Baretić, Ivica Buljan, Boris Dežulović, Ivica Đikić, Nataša Govedić, Ivica Ivanišević, Monika Herceg, Miljenko Jergović, Damir Karakaš, Paolo Magelli, Kristian Novak, Rade Šerbedžija, Ante Tomić, Lenka Udovički, Marina Vujčić, Zoran Žmirić i Olja Runjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:07