FESTIVAL 'STIH U REGIJI'

Napokon će se doznati što je to stvarnosno pjesništvo

 Goršić/CROPIX

Razgovor o poeziji u Hrvatskoj redovito ima elegične prizvuke: poezija je tako redovito marginalizirana ili barem nepravedno zapostavljena. No, statistika je u ovom slučaju neumoljiva, a ona kaže da razmjerno velik broj pisaca piše i objavljuje poeziju, da i veliki nakladnici imaju svoje biblioteke poezije, pojavili su se mlađi kritičari, a proteklih godinu dana imali smo i pravu malu inflaciju pjesničkih antologija.

Drugom stranom

Živost scene trebao bi potvrditi i festival “Raznolikost književnog pisma - Stih u regiji” koji se od 8. do 10. lipnja održava u Zagrebu. Manifestacija koja se održava po drugi put okupit će četrdesetak pjesnika i kritičara, a uz domaće autore sudjeluju pisci iz BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, različitih generacija, u rasponu od Kristine Kegljen rođene 1987. godine pa sve do Zvonimira Mrkonjića, rođenog 1938. O tome što je pak stvarnosna poezija raspravljat će se na okruglom stolu najavljenom za četvrtak u 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, na kojem će biti 20-ak sudionika.

Neposredan povod je izlazak antologije Damira Šodana “Drugom stranom”, posvećen upravo osporavanom trendu koji je obilježio recentnu dionicu hrvatske poezije. Unatoč tome što mnogi misle da je upravo taj trend mnogima približio suvremenu poeziju, nisu rijetki ni oni koji smatraju da je bitno utjecao na estradizaciju i banalizaciju poeziju.

Jedinstveni časopis

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, preciznije Ervin Jahić i Ivan Herceg - urednički tandem časopisa Poezije, koji će uoči festivala izdati i novi broj, za koji je osmišljen potpuno nov dizajn.

Riječ je o jedinstvenom časopisu u regiji koji je nedavno proslavio petu obljetnicu izlaženja. Sudionici festivala potvrđuju i svoje osnovno načelo da ne namjeravaju stvoriti neku novu scenu, nego pokriti cijeli prostor pjesništva u nas, bez bavljenja naraštajnim ili poetičkim strujama. ( A.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:25