The Secrets We Kept

Nasljednica autora ‘Doktora Živaga‘ izgubila je spor: biografija Pasternakove ljubavnice Olge nije prepisana

Boris Pasternak i Olga

 Akg-images/Fine-art-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/fine-art-images/akg-images/profimedia
Sudac je ustvrdio kako je ‘nevjerojatno‘ da je Pasternak pokrenula pitanje autorskih prava, a da nije niti pročitala knjigu Lare Prescott

Anna Pasternak, čiji je predak ruski pisac i autor slavnog "Doktora Živaga" Boris Pasternak, izgubila je spor protiv Lare Prescott oko kršenja autorskih prava, piše The Guardian.

Naime, Pasternak je tvrdila da je sedam poglavlja Larine povijesne fikcije "The Secrets We Kept", sadržavalo elemente Annine knjige "Lara", biografije ljubavnice njenog praujaka Olge Ivinskayje.

Ivinskaya je inspirirala lik Lare, koju je u filmu Davida Leana iz 1965. godine utjelovila britanska glumica Julie Christie, a u adaptaciji "Doktora Živaga" njoj uz bok je glumio legendarni Omar Sharif.

Prescott je svoj roman izdala 2019. godine za izdavačku kuću Penguin Random House. Radnja je organizirana oko ideje da je CIA planirala "Doktora Živaga" iskoristiti za propagandu tijekom Hladnoga rata.

Pasternak je tvrdila da je autorica kopirala ne samo značajan dio informacija koje je Pasternak stvorila kada je pisala "Laru", već i njihov aranžman i strukturu.

Sud se s njenom tvrdnjom nije složio te je tvrdnje o kopiranju odbacio te ustvrdio da su "Lara" i "The Secrets We Kept" u biti vrlo različita djela.

"‘Lara‘ je povijesno, publicističko djelo. Tužiteljica je naglasila u dokaznom materijalu da, iako joj je cilj bio priču ispripovijedati na pristupačan i čitljiv način koji više podsjeća na fikciju, njena knjiga to ipak nije jer opisuje stvarne događaje. ‘The Secrets We Kept‘ je povijesna fikcija. Utemeljena je na stvarnim događajima, no ti su stvarni događaji isprepleteni u priču koju je optužena strana osmislila pa su oni prilagođeni kako bi se uklopili u priču", rekao je sudac Edwin Johnson.

Sudac je rekao i da sporna poglavlja dviju knjiga obrađuju iste povijesne događaje iz života Borisa Pasternaka te Ivinskayje te da su obje autorice koristile iste primarne izvore, no on ne smatra iznenađujućom činjenicu da se u oba djela mogu naći neki od istih detalja. Nijedna od tih sličnosti ili poklapanja ni približno ne utvrđuju da je optužena strana kopirala događaje iz spornih poglavlja "Lare".

Ustvrdio je da je "nevjerojatno" da je Pasternak pokrenula pitanje autorskih prava, a da nije niti pročitala knjigu Lare Prescott.

Prescott je, među ostalim, rekla da je "veoma zadovoljna što je oslobođena krivnje" te da je ta presuda prije svega potvrdila njen umjetnički integritet.

Pasternak je pak rekla da je osjetila potrebu stati u obranu obiteljskog književnog nasljeđa te pružiti autorima publicističkih djela adekvatnu zaštitu od sve popularnijeg žanra povijesne fikcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:42