Poslije agonije

Nastavak Krleže: Barunica se budi iz kliničke smrti i vraća kod ljubavnika, policija ispituje sumnjive okolnosti Barunova samoubojstva...

Milan Trenc

 Marko Todorov/Cropix/Cropix
Milan Trenc napisao je nastavak Krležine drame ‘U agoniji‘, riječ je o radiodrami i klasičnom krimiću. Anja Šovagović Despot je Barunica

U bolničkoj mrtvačnici Barunica se budi iz kliničke smrti te se vraća u ured svojeg ljubavnika, odvjetnika Križovca. Za to vrijeme policajci u postaji ispituju sumnjive okolnosti Barunova samoubojstva. Kad uhapse mladog revolucionara koji je čudesno nalik pokojnom Barunu, sve ode kvragu i umjesto da se raščisti to s Baruničinom lažnom smrću i Barunovim samoubojstvom, razvije se novi zaplet.

Ako je itko pomislio da je riječ o Fricovu tekstu, naravno da se zeznuo. Riječ je o najavi u detektivsku misteriju s ubojstvom "Poslije agonije" Milana Trenca. Miroslav Krleža je svoju dramu "U agoniji" završio i nije dopisivao kako je tekao razvoj događaja, ali je to učinio Milan Trenc.

Trenc, poznati ilustrator, redatelj, pisac, poigrao se s velikim hrvatskim klasikom i napravio radiodramu. Trencova radiodrama imat će premijeru sutra u 18.05 sati u eteru Prvog programa Hrvatskog radija pod uredničkim potpisom Lade Martinac Kralj. Anja Šovagović Despot oživjet će Barunicu, Janko Popović Volarić glumit će odvjetnika Križovca, Zoran Čubrilo Baruna, Dragan Despot i Filip Riđički te Pero Juričić bit će policajci, kočijom će upravljati Mateo Videk, a uhapšeni revolucionar u detektivskoj misteriji je Ivan Simon.

Uloga pisana za Anju

"Ja sam onog prokletog, nevoljenog Emila tresla i privijala na prsa, bila sam sva natopljena njegovom krvlju, jer sam u tom trenu zaboravila na sebe, na njega. Vidjela sam tek ljudsko biće u agoniji! Ti, kada si me našao mrtvu, ženu s kojom si se pretvarao da stvaraš budućnost, izvadio si iz džepa ogledalce i stavio mi ga pred nos. Odšetao si do svog stola i pogledao ga u svjetlosti lampe. Uvjerio si se da nije zamagljeno, da sam uistinu mrtva, otro si ga rupcem i vratio u džep. Zatim si izvadio cigaretu i opušteno tražio upaljač po džepovima kao da imaš jednu brigu manje..." optužila je Barunica odvjetnika Križovca, dokazujući da prezrena žena ni mrtva ne prestaje zamjerati.

image

Milan Trenc

Milan Trenc/

U Trencovoj drami tu će ulogu izvesti Anja Šovagović Despot. - Kada pišem neku ulogu, volim je namijeniti određenoj osobi, a za ovu sam baš htio da je odigra Anja - kaže Trenc i dodaje da je s njom prvotno razgovarao o tome da sve bude predstava. Anji se uloga svidjela, no ispostavilo se da još neko vrijeme, zbog obnove nakon potresa, scena Gavelle, za koju Trenc misli da je idealan prostor njegove drame, nije dostupna. To samo odgađa plan o predstavi. U međuvremenu je tekst poslao Hrvatskom radiju, a urednica Lada Martinac Kralj ponudila mu je da sam i režira svoj tekst.

Sve je počelo kad je Trenc u HNK pogledao Buljanovu postavu predstave "U agoniji" s Krešimirom Mikićem. - Nakon te predstave, nakon partija poslije premijere, došao sam doma i, kao da me obuzeo neki demon, počeo pisati - kaže Trenc, koji je poslije saznao da je i sam Krleža dopisivao roman "U agoniji".

Uvježbavanje u prostoru

- Izveo sam kopernikanski obrat i sve napravio u trenutku kada su svi bili mrtvi - govori Trenc o drami. - "Poslije agonije" ima ono što svaki krimić treba, svakih par minuta se cijela slika promijeni, pojavi se novi sumnjivac, novo ubojstvo, ima i elemente hommagea Krleži. To je klasičan krimić - kaže Trenc.

Za razliku od većine radiodrama, ova je tjedan dana uvježbavana, a pri snimanju su se glumci i kretali kroz prostor, što će se moći i vidjeti u subotu u 18 sati u polumraku prostora Udruge KCM, koja se iz Mesničke preselila u prostor nekadašnjeg kafića Concordia, u Kranjčevićevoj 16a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:01