ŠKOLA AUTONOMIJE

Neobična tura: Vodstvo po Visu bazirano na recenzijama lokacija otoka s jednom zvjezdicom. Organiziraju ga prijatelji Juliana Assangea

Srećko Horvat

 /Škola Autonomije
Na Visu se obilježava 80 godina od oslobođenja otoka, pa Srećko Horvat vodi antifašističku turu Komižom. Posvećena je i hrabrom sinu siromašnog komiškog ribara kojeg su ubili talijanski fašisti

Osamdeset godina od oslobođenja Visa i drugih otoka te obale Dalmacije od fašista, baš tih dana na Visu kreće s radom Škola autonomije (od 7. do 10. rujna). Među suosnivačima škole su Srećko Horvat, Goran Bogdan, Hito Steyerl, Gael Garcia Bernal, Dora Held, Marko Pogačar i razni drugi, odnedavno okupljeni u ISSA-u (Island School of Social Autonomy).

Škola u rujnu na Vis donosi predavanja, radionice, atipične aturističke ture, eksperimentiranje s piratskom radio-stanicom, poeziju, glazbu i - radne akcije.

Srećko Horvat će voditi "antifašističku turu Komižom". Tura ide kroz zaboravljene ili potisnute povijesne lokacije, vodi do i danas postojećih tragova herojskog otpora otočana.

"Zovemo je aturističkom turom jer je nema u turističkoj ponudi, a šteta je da se Vis ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću i herojskim otporom otočana. Tura je skroman doprinos obilježavanju 80. obljetnice oslobođenja otoka Visa od fašizma, neke su lokacije zaboravljene, druge su potisnute, na većini su 1990-ih srušene spomen-ploče - poput one koja je obilježavala pogibelj Nikole Marinkovića Topa, hrabrog sina siromašnog komiškog ribara kojeg su na Ribarskoj ulici u Komiži ubili talijanski fašisti. Ima u Komiži još i preostalih grafita iz tog perioda, "Sve za obranu Visa" i "Vis treba da postane druga Malta" koji blijede s vremenom kao što blijedi i sjećanje na povijesni značaj otoka koji je nakon oslobođenja od fašizma ostao jedini hrvatski otok koji nacisti, unatoč pokušajima, nikad nisu osvojili. Otok koji je bio ključan i za spašavanje 40-ak tisuća izbjeglica koji su prešli preko otoka, a veći dio spas pronašao u El Shattu...", kazuje Horvat.

image

Srećko Horvat

/Škola Autonomije

Proslava oslobođenja Visa pod nazivom "Vinceremo - Vederemo!" bit će u subotu, 9. rujna.

Organiziraju, skupa s Gradom Komižom i Turističkom zajednicom Komiže, večer antifašističke poezije i glazbe na mjestu gdje je, 1943., u borbi s fašistima poginuo Nikola Marinković Top.

Marinković, tad mladić, popeo se na vrh pedesetmetarskog zvonika komiške crkve Muster te razvio crvenu zastavu. Iako je uspio pobjeći rafalnoj pucnjavi talijanskih trupa, kasnije su ga ubili. Upravo na toj lokaciji održat će se proslava oslobođenja otoka. Antifašističku poeziju i zaboravljene borbe otoka Visa čitat će Milivoj Beader, uz domaće snage s otoka i pokoje iznenađenje.

image

U nastajanju Škole autonomije na Visu sudjeluje i Goran Bogdan

/Škola Autonomije
image

Škola autonomije na Visu u rujnu 2023.

/Škola Autonomije

Naziv programa "Vinceremo - Vederemo!" referenca je na događaj s početka fašističke okupacije Visa.

U doba kad talijanske trupe pristižu, tog 30. travnja 1941., lokalno stanovništvo na većim brdima pali logorske vatre, a sva sela su išarana antifašističkim grafitima. Talijanske slogane viška mladež precrtava, dodaje Vederemo ("vidjet ćemo") talijanskom Vinceremo ("pobijedit ćemo"). Na Visu su otpor fašističkoj vlasti pružali na razne načine.

Franco "Bifo" Berardi, bitno ime suvremene filozofije, održat će dva predavanja. Prvo će biti u Visu, pod nazivom "Kako ćemo živjeti?" i to na dan kapitulacije Italije (8. rujna) u suradnji s Europskim centrom za studije rata i mira u palači Vukašinović-Dojmi de Lupis. Drugo, naslovljeno "Za stvaranje škole nepredvidivog" (9. rujna) na plaži u Komiži.

Bifo je posljednji put javno nastupio u Hrvatskoj prije šest godina, tad je skupa s pjevačem Primal Screama, Bobbyjem Gillespijem, gostovao na Filozofskom teatru u punoj dvorani zagrebačkog HNK-a. Otada Bifo redovito posjećuje Vis i sudjeluje u stvaranju Škole. U Hrvatskoj je nedavno objavljena njegova knjiga "Pobuna: O poeziji i financijama" (Igor Dvoršćak, Mizantrop).

Umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik također je dio Škole. Dolaze iz Berlina da bi zajedno s Gordanom Savičićem i Selenom Savić vodili neobičnu aturističku turu "1 zvjezdice" (baziranu na recenzijama lokacija otoka Visa s jednom zvjezdicom). !Mediengruppe Bitnik poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opere radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet, slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsku ambasadu u Londonu i mnogim drugim intrigantnim radovima. U sklopu Škole predstavit će se i početno eksperimentiranje s piratskom radio stanicom na otoku.

"Vis je 1990-ih imao svoj vlastiti radio koji je vodio legendarni Zoran Franičević. Međutim, danas na jednoj strani otoka primamo signale hrvatskih radio stanica, dok na drugoj strani, onoj komiškoj, uglavnom talijanskih. Eksperimentiranje s piratskom radio stanicom je umjetnički projekt !Mediengruppe Bitnik, zajedno s Gordanom Savičićem i Selenom Savić, kojim ćemo pokušati prenositi radio-signale - kao i sadržaje - koji dolaze sa samog otoka uz korištenje modernih tehnologija, solarne energije, digitalnog i analognog radija. Cilj nam je uskoro napraviti i radionicu za djecu koja će moći učiti kako sastaviti svoj vlastiti piratski radio.", objašnjava Horvat.

image

Gustirna Škole autonomije

/Škola Autonomije
image

jedan od pogleda iz Škole autonomije

/Škola Autonomije

U danima inauguracije škole u rujnu govoriti će zašto uopće Škola autonomije, kakva je to točno škola, kako izgraditi drugačiju budućnost kombinirajući tradicionalna znanja i moderne tehnologije.

Horvata pitamo što je to "dobar život" u vremenima planetarne krize.

"To je pitanje kojima su se grčki filozofi bavili još prije 2 400 godina, otprilike u vrijeme kada je osnovana antička Issa na otoku Visu, prvi polis na ovom djelu Jadrana. A i ranije, u predoskratovsko doba, filozofi poput Diogena nisu samo vodili nekonvencionalan život i sablažnjavali svoje sugrađane, već su bili poznati i o prvoj formulaciji kozmopolitizma. Tek onda dolazi Sokrat sa svojim načelom da nije život, već "dobar život", taj koji treba prvenstveno cijeniti. Različiti su filozofi i filozofkinje kroz povijest davali različite odgovore na pitanje što je to točno "dobar život". S obzirom na planetarne promjene uslijed kojih živimo, smatramo da je iznova nužno postaviti to pitanje. Kroz Školu autonomije pokušat ćemo iznaći odgovore ne samo u teoriji, već i u praksi, učeći od otoka i tradicionalnih znanja, ali i eksperimentirajući s novim tehnologijama i samo-održivim načinima života."

Na kraju, četvrti dana programa je - radna akcija. U šumi, na brdu, tamo gdje se gradi Škola autonomije.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Detaljan program na web-stranici: issa-school.org

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:56