Književni događaj

Neobjavljeni roman Simone de Beauvoir i novi Renato Baretić za 30. obljetnicu Hene com

Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre u Parizu
 Akg-images/Akg/Profimedia
Izdavačka kuća 30 godina postojanja i 25 godina nakladništva slavi bogatim izdavačakim programom

Zagrebačka izdavačka kuća Hena com u 2021. godini slavi 30 godina postojanja i 25 godina nakladništva, a važnu obljetnicu obilježit će bogatim programom koji okuplja ponajbolje što nudi i domaća i svjetska književna scena.
Kao jedan od prvih naslova prije nekoliko dana iz tiska je izašao prijevod zbirke kratkih horor-priča 'Što smo izgubili u vatri' argentinske spisateljice nove generacije Mariane Enríquez, u kojoj autorica donosi priče o predgrađu, uokvirene jezom, hororom i užasom.

U prijevodu je i dugo iščekivana, dosad neobjavljena fikcija 'Nerazdvojne', slavne feministkinje i teoretičarke Simone de Beauvoir. Roman je de Beauvoir napisala 1954. godine ali obeshrabrena Sartreovom kritikom, gurnula ga je u stranu gdje je ostao do današnjih dana. Zahvaljujući njezinoj posvojenoj kćeri Sylvie Le Bon, to je dragocjeno svjedočanstvo o autoričinim formativnim godinama izvučeno iz ostavštine i prvi put objavljeno u Francuskoj u jesen 2020.
Roman baca novo svjetlo na odrastanje Simone de Beauvoir, u kojem autorica progovara o strastvenom i tragičnom prijateljstvu dviju buntovnih djevojaka Sylvie (Simone) i Andree (Zaza). Imale su mnogo toga zajedničkog: buržujsko porijeklo, potjecale su iz katoličkih obitelji, a dijelile su i snove o neovisnosti i visokom obrazovanju u vrijeme kada su žene bile obeshrabrivane u takvim nastojanjima. Djevojke su postale nerazdvojne sve do srednje škole i tragične Andreine smrti. 'Nerazdvojne' su izazvale veliko zanimanje u svijetu.

U pripremi je i nagrađivani krimi roman kubanskog velikana Leonarda Padure 'Zbogom Hemingway'. Padura se proslavio svojim krimi pričama smještenima u Havanu, u kojima zločine razotkriva inspektor Mario Conde. Ubojstvo u romanu dogodilo se na posjedu Ernesta Hemingwaya.
U planu je i novi roman Renata Baretića, radnog naslova 'Deseti povjerenik', a u najavi su i nove knjige Lore Tomaš, Zorana Pilića, Elvisa Bošnjaka, Branke Gabriele Vojvodić, Franja Janeša i mnogih drugih. Kratke će priče potpisati Aida Bagić i Karmela Špoljarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:07