SLOBODAN ŠNAJDER

Neposredno prije 2. svjetskoga rata u kuću u lici, kao služavka dolazi raditi mlada, lijepa i bistra djevojka sa Žumberka...

Slobodan Šnajder

 Marko Todorov/Cropix
Nova knjiga ‘Anđeo nestajanja‘ promovirat će se sutra u knjižari Fraktura

Dana 3. listopada 2023. u 19 sati u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17) održat će se promocija nove knjige Slobodana Šnajdera Anđeo nestajanja.

Uz autora, o knjizi će govoriti Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

Izdavač o knjizi navodi sljedeće: "Neposredno prije Drugoga svjetskoga rata u kuću u zagrebačkoj Ilici, dvokatnicu koju je za najam izgradio imućni židovski veletrgovac, kao služavka kod gospode u gradu, dolazi raditi mlada, lijepa i bistra djevojka sa Žumberka Anđa Berilo. U teškim ratnim vremenima ona će saznati kakav je tko od njezinih susjeda i poslodavaca – jedni će završiti u logoru, drugi se pridružiti ustašama, treći otići na liječenje u sanatorij...

image

Slobodan Šnajder

Fraktura/

Anđa će se zaljubiti u mladoga komunista i prigrliti ideale ravnopravnosti i slobode. Njezin skromni sobičak postat će utočište jednom iznimno važnom ilegalcu. Međutim, njezin će ljubavnik nakon hapšenja stradati na Trgu N., a ona će morati pobjeći u partizane. Kada se vrati u oslobođeni Zagreb, ona ne želi privilegije. Pravedna i nepotkupljiva postaje sumnjivom svojim drugovima koji je odvode na Goli otok. Nanesenu nepravdu Anđa Berilo htjeti će ispraviti, no novo će vrijeme dotući i nju i kuću u kojoj je živjela.

Anđeo nestajanja Slobodana Šnajdera povijesni ep i autorova posveta Zagrebu i njegovim tihim herojima. Sudbina glavne junakinje Anđe Berilo, sudbina je jednoga naroda i grada, priča o onima koji vjeruju u ideale čak kada se u njih nepovratno razočaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 22:36