Nova monografija

Nepoznata povijest crkve koja je postojala još u srednjem vijeku a današnji izgled duguje Hermannu Bolléu

Petrova crkva u Zagrebu sredinom 19. stoljeća

 Facebook grupa Zagreb Kakav je bio nekada
Okosnicu knjige čine rezultati nepoznatih istraživanja arhivskog materijala iz Nadbiskupijskog, Kaptolskog i brojnih drugih arhiva

Župa sv. Petra apostola u Zagrebu, odnosno velika crkva ljepotica iz Vlaške, prva crkva koja je u užem gradskom središtu obnovljena nakon potresa, tako da župni život danas teče kao i u sretnijim vremenima, doživjela je i tiskanje vrlo iscrpne knjige odosno monografije. Mr. sc. Anđelko Košćak autor je naslova "Ti si Petar-Stijena", odnosno povijesno-umjetničkog pregleda Župe sv. Petra apostola u Zagrebu. Predstavljanje je knjige održano ovaj tjedan u Zagrebu, a tamo su bile recenzentice prof. dr. Ana Biočić i dr. sc. Irena Kraševac, stalni župni suradnik prof. dr. Tonči Matulić, župljanin Marijan Perica, župnik preč. Josip Golubić i autor, te zborovi Kefa i Hosana, dirigent Vinko Karmelić, te profesorica Mirta Kundrna na orguljama.

image

Petrova crkva u Zagrebu 30-ih godina

Facebook grupa Zagreb Kakav je bio nekada

Autor Košćak odradio je lavovski posao za historiju zagrebačkog kršćanskog života: okosnicu knjige čine rezultati istraživanja nepoznatog arhivskog materijala iz Nadbiskupijskog arhiva u Zagrebu, Kaptolskog arhiva, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva, te Arhiva Župe sv. Petra.

Po arhivima je pronašao i fotografije koje svjedoče o mijenjaju izgleda crkve, napose kroz 19. i 20. stoljeće. Župa u Vlaškoj svoje povijesne korijene ima još u srednjemu vijeku i vezani su za raniju crkvu, Svetog Antuna, dok nešto konkretniji podaci o današnjoj "Petrovoj" datiraju iz 17. stoljeća. Za današnji izgled crkve zaslužan je čuveni arhitekt Herman Bollé koji je koncem 19. stoljeća izradio nacrt proširenja, pa crkva u 20. stoljeću dobiva oblik monumentalnog križa i današnji izgled otmjene visine, po uzoru na gotički rukopis.

image

Današnji izgled Petrove crkve u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Crkva je stradala nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, no obnovila se gotovo promptno, zahvaljući naporima župnika Golubića. Današnja, stoljetna "Petrova" jesu u konačnici ljudi, a ne građevina, pa, kako je primjetio don Tonči Matulić, nedjeljni propovjednik i česti predavač u "Petrovoj", vrijednost je knjige i veleban popis imena vezanih za sedam stoljeća života u Vlaškoj. "Tu es Petrus" piše danas na oltaru oltaru Petrove, gotovo kao transparent, kao "štrajkovni" poziv svakom da bude kamen, apostol kršćanskog saveza. Suvremena "Petrova" danas je decentno, optimistično, pa i mjesto eruditskih tumačenja Evanđelja koje privlači ljude iz daleko kilometarski udaljenijeg okruženja nego što li su oficijelne granice Župe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:15