MINISTARSTVO KULTURE

NEZADOVOLJNI Odbijene sve prijave za organizaciju nastupa u Bologni

Iz Hrvatske dječje knjige, koja je sudjelovala u natječaju i organizirala dosadašnje nastupe, traže preispitivanje odluke

Nijedna prijava pristigla na poziv Ministarstva kulture za organizaciju nastupa na Sajmu dječje knjiga u Bologni 2015., gdje će Hrvatska biti zemlja gost, nije prihvaćena.

Na poziv su stigle tri prijave, od kojih je prijava Laurana d.o.o. sadržavala samo pismo namjere, dok su prijedlozi Galerije Klovićevi dvori i Hrvatske dječje knjige odbačeni kao “prijedlozi nedovoljno čvrstih koncepcija bez jasne vizije koja bi objedinila sve elemente nastupa”.

“Nedostaje precizno definirana povezanost prijedloga s dugoročnom koncepcijom reprezentativnog i inovativnog predstavljanja hrvatske književne, knjižne i likovne produkcije u međunarodnom okruženju”, navodi se u obraloženju Ocjenjivačkog suda u kojem su Ivana Borovnjak, Dubravka Đurić Nemec, Ranka Javor, Svjetlan Junaković i Tamara Perišić koji su predložili Ministarstvu da samo imenuju povjerenika.

No, iz Hrvatske dječje knjige takav način odbijanja projekta smatraju neprihvatljivim, pa su resornom ministarstvu jučer uputili prigovor kojim traže dodatno očitovanje i preispitivanje odluke.

U prigovoru koji potpisuje predsjednik udruge Kašmir Huseinović, među ostalim se navodi: “Više od samog ishoda postupka odabira, duboko nas je razočarala lakonska kratkoća s kojom je povjerenstvo u dvije generičke rečenice odbacilo prijave oba valjano prijavljena kandidata. Barem što se tiče prijave Hrvatske dječje knjige, ova je lakoničnost takva da uistinu graniči s cinizmom. Nepojmljivo nam je da se u dvije rečenice odbija prijedlog koji na dvjestotinjak stranica do u pojedinosti opisuje koncept nastupa...”

U pismu se navodi kako je udruga Hrvatska dječja knjiga i neformalni predstavnik Hrvatske na bolonjskom sajmu već čitav niz godina te da je svojim nastupima i angažmanom velikim dijelom zaslužna za izbor Hrvatske za zemlju gosta, ali i kako su se zbog ovog natječaja udružili Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Knjiga u centru i Hrvatska dječja knjiga, a suglasnost dali mnogobrojni ilustratori, pisci, prevoditelji, stručni suradnici, pojedini nakladnici kao i Zajednica nakladnika i knjižara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:05