SLAVICA STOJAN

‘Nisam mislila da su svi Srbi bube koje treba iskorijeniti, ispričavam se, nisam željela povrijediti srpski narod‘

Slavica Stojan

 Tonći Plazibat/
‘Žao mi je što su sadržaj protumačili kao moj odnos prema cjelokupnom srpskom narodu. Ja sam govorila o svojatanju hrvatskog kulturnog prostora od strane srpske političke elite‘

Slavica Stojan, književnica i članica Matice hrvatske, dala je intervju portalu DuList koji je izazvao poprilične polemike u javnosti, zbog poprilično neukusne usporedbe. O svemu smo pisali jučer i mi u Jutarnjem, a zvali smo i predsjedništvo Matice hrvatske, da komentira njezine izjave.

Slavica Stojan danas je poslala pismo koje prenosimo: "U razgovoru objavljenom na portalu DuList u subotu, 27. kolovoza referirala sam se na srpsko vojno i kulturno posezanje prema Dubrovniku. Iz razgovora je više nego jasno da se metafora najezde buba odnosila na djelovanje – stalno i uporno svojatanje hrvatskog kulturnog prostora od strane srpske političke elite, a ne na ljude, pogotovo se nije odnosila na cijeli narod. Ja sam znanstvenica i književnica. Nikad se nisam bavila politikom. Objavila sam više od dvadeset knjiga od kojih ni jedna ne sadržava političke sadržaje, nego se isključivo bave hrvatskom književnošću i hrvatskom kulturnom poviješću kao plod mog tridesetogodišnjeg istraživanja u Državnom arhivu u Dubrovniku i drugim arhivima u zemlji i inozemstvu.

Osuđujući i u današnjoj politici Srbije neznanstvenu i neargumentiranu tendenciju širenja granica srpskog jezika i srpske književnosti, a želeći biti slikovita, velikosrpsku politiku i ideologiju velikosrpskih pretenzija usporedila sam s bubama želeći na slikovit i satiričan način osuditi takvu politiku. Naslov teksta, istaknut u novinama, nisam ni napisala ni izabrala.

Žao mi je što su neki mediji sadržaj protumačili kao moj odnos prema cjelokupnom srpskom narodu. To mi ni u kom slučaju nije bila namjera i ovim putem ispričavam se svima koje je to pogodilo i otklanjam da sam na bilo koji način željela povrijediti srpski narod.

Intervju sam dala kao privatna osoba, kao znanstvenica i Dubrovkinja i u njemu iznijela svoje stavove o velikosrpskoj agresivnoj politici prema Dubrovniku iza kojih i sada stojim, a otklanjam svaku pomisao da se ona odnosi na sve pripadnike srpskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 00:14