NOVA KNJIGA

Nizozemska znanstvenica tvrdi: Razlog zašto su muškarci moćniji od žena leži u anatomiji

Mineke Schipper autorica je više znanstvenih knjiga iz područja interkulturalnih književnih studija
 Vpro-boeken
"Rajski brežuljci: povijest moći i nemoći" Mineke Schipper istražuje muški odnos prema ženskom tijelu od prapovijesti do pokreta #metoo

Nakladnička kuća Durieux objavila je hrvatski prijevod knjige "Rajski brežuljci: povijest moći i nemoći" Mineke Schipper, u kojoj ta nagrađivana nizozemska spisateljica i znanstvenica istražuje odnos muškaraca prema ženskom tijelu od prapovijesti do pokreta #metoo.

Mineke Schipper autorica je više znanstvenih knjiga iz područja interkulturalnih književnih studija. U svom radu bavila se usmenom predajom, poslovicama, narodnim izrekama i mitovima osobito vezanim za žene. Time se bavi i njezina najpoznatija knjiga "Ne ženi se ženom s velikim stopalima", za koju je 2004. godine osvojila nagradu Eureka za znanstvenu knjigu najpristupačniju široj publici.

Knjige Mineke Schipper prevođene su na mnoge jezike, a ona je gostovala kao predavačica na sveučilištima diljem svijeta. Rođena 1938. u Nizozemskoj, gdje je diplomirala komparativnu književnost i filozofiju, Schipper je nekoliko godina radila na Université Libre u DR Kongu kao profesorica francuske i afričke književnosti. Od godine 1988. zaposlena je na nizozemskom sveučilištu Free University of Amsterdam kao profesorica interkulturalnih književnih studija. Na Sveučilištu u Leidenu u istom svojstvu radi od 1993. do 2008. Autorica je triju romana.

image
Mineke Schipper
Durieux

U knjizi "Rajski brežuljci: povijest moći i nemoći", Schipper istražuje kulture kroz povijest da bi opisala složen odnos muškaraca prema ženskom tijelu.

Unatoč simbiotskoj vezi između spolova, muškarci su uvijek imali veću moć od žena, a u korijenu svega toga, prema Schipper, leži anatomija. Schipper za svoju tezu nalazi tragove u umjetnosti, književnosti i popularnoj kulturi, od drevne Mezopotamije, japanskih mitova, grčke mitologije, Talmuda, preko vikinga i bogate umjetnosti dinastije Ming pa sve do MeToo pokreta.

"Ova knjiga otvara oči i pokazuje kako sami svjesno ili nesvjesno perpetuiramo strahove u svakodnevnim odnosima. 'Rajski brežuljci' djelo su erudita, bogato književno–povijesnim anegdotama i novim uvidima u području feminizma", ističu iz Durieuxa.

Knjigu je s nizozemskoga prevela Maja Weikert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:32