POSTOJE DVOJBE

Nizozemski izdavač prekinuo tiskanje knjige o čovjeku koji je navodno izdao Anne Frank

Anne Frank

 AFP
‘Čekamo odgovore od istraživača na pitanja koja su se pojavila i odgađamo odluku da tiskamo novo izdanje‘

Nizozemski izdavač prekinuo je tiskanje knjige koja sugerira da je židovski bilježnik izdao Anne Frank, rekavši da postoje dvojbe u pogledu istraživanja na kojem se temelji, po internom e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

"Izdaja Anne Frank", objavljena 18. siječnja, izazvala je senzaciju tvrdnjom da su istražitelji identificirali Arnolda van den Bergha kao glavnog sumnjivca. Drugi istraživači poslije su kritizirali ta otkrića ustvrdivši da su "puna pogreški".

Izdavač izdanja na nizozemskom, Ambo Anthos, objašnjava u internom e-mailu da je trebalo zauzeti "kritičnije stajalište" o knjizi.

"Čekamo odgovore od istraživača na pitanja koja su se pojavila i odgađamo odluku da tiskamo novo izdanje", navodi se u poruci. "Iskreno se ispričavamo svima koji bi mogli biti uvrijeđeni knjigom".

Poruka ne ulazi u pojedinosti u vezi tih pitanja i tvrtka nije imala komentara za Reuters.

Komentara nisu imali ni predstavnici autorice knjige, Rosemary Sullivan, ni izdavača na engleskom, HarperCollinsa.

Jedan od istraživača citiran u knjizi, Pieter van Twisk, rekao je da je vidio poruku i da su istražitelji iznenađeni njome.

"Prošli tjedan imali smo sastanak s urednicima i razgovarali smo o kritikama i zašto mislimo da bi ih se moglo odbiti i dogovorili smo se da ćemo iznijeti detaljniju reakciju kasnije", rekao je.

Knjiga iznosi zaključke šestogodišnje istrage o tom "zaboravljenom slučaju".

Anne i još sedmero Židova nacisti su otkrili 4. kolovoza 1944. pošto su se skrivali gotovo dvije godine u tajnom aneksu iznad skladišta uz kanal u Amsterdamu. Svi su bili deportirani, a Anne je umrla u logoru Bergen Belsenu u dobi od 15 godina.

Njezin dnevnik preveden je na 60 jezika.

Tim istražitelja, predvođen umirovljenim agentom FBI-ja, koji je uključivao oko 20 povjesničara, kriminalista i stručnjaka za podatke, identificirao je Arnolda van den Bergha kao glavnog sumnjivca.

Dvojbe o istraživanju imaju i zaklada koju je osnovao otac Anne Frank, baselska Zaklada Anne Frank, i povjesničar Erik Somers iz nizozemskog instituta za istraživanje rata, holokausta i genocida NIOD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:38