SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

NOBELOVAC WOLE SOYINKA OTVORIO PULSKI SAJAM NA HRVATSKOM JEZIKU 'Hvala Hrvatima za Davis Cup i hvala što ste dozvali sunce dok gostujem kod vas'

Wole Soyinka otvara 24. Sajam knjiga ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX
 

U vrijeme kada sve više jača fašizam, nacionalizam i revizionizma, pulski Sa(n)jam knjige u Istri, koji je započeo jučer u Domu hrvatskih branitelja u Puli, posvetio je temu sajma slobodi.

Ugošćujući mnogobrojne književnike, glazbenike i intelektualce, o ovoj će se temi govoriti na okruglim stolovima, a autori, koji će od danas gostovati na Doručku s autorom, jutarnjem programu sajma gdje se razni autori predstavljaju sa svojim djelima i životnom filozofijom, pokušat će dati odgovor što je za njih sloboda.

Prvi na redu je nobelovac Wole Soyinka, nigerijski književnik, koji je i službeno otvorio sajam, i to na hrvatskom jeziku. On se kroz književnost itekako borio za slobodu. Bio je politički zatvorenik u svojoj zemlji, a većina njegovih djela bila su zabranjivana u Nigeriji. Godine 1986. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- Želim Hrvatima zahvaliti za tri stvari. Kao prvo hvala za Davis Cup, hvala i što se dozvali sunce dok gostujem kod vas i što ste ispunili želju da ću čuti jedan od najljepših glasova u Europi. To sam čuo - rekao je nobelovac, aludirajući na Amiru Medunjanin koja je upriličila svečani program otvorenja na ulazu u Dom hrvatskih branitelja.

Pula, 291118.
Otvorenje 24. Sajma knjige u Domu hrvatskih branitelja. Na fotografiji: Wole Soyinke.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Soyinka je potom u društvu direktorice sajma Magdalene Vodopije te pulskog gradonačelnik Borisa Miletića obišao sajam, a posebno štand s njegovom knjigom “Vrijeme rasapa” koju je sinoć na sajmu posebno predstavio.

Pula, 291118.
Otvorenje 24. Sajma knjige u Domu hrvatskih branitelja. Na fotografiji: Boris Miletic, Magalena Vodopija i Wole Soynike.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Magalena Vodopija, Wole Soyinka i Boris Miletić

Inače, uz nobelovca, u Puli će gostovati i mnogi drugi autori, od kojih će se na Doručku s autorom predstaviti Peter Sloterdijk, Lars Fr. H. Svendsen, Mirko Ilić, Ivana Dragičević, Žarko Paić, Rajko Grlić te Javier Cercas. Danas je svoju knjigu “Odisej i druge drame” trebao predstaviti i makedonski književnik Goran Stefanovski koji je nažalost preminuo prije dva dana. Naime, osim slobode koja je glavna tema sajma, regionalni program posvećen je makedonskoj književnosti.

Stoga mu je i odana počast minutom šutnje, a direktorica sajma još je jednom posjetila na njegov opus, ali i neprežaljenog Predraga Lucića. Dodala je da je sajam, koji se održava već 24 godine, prostor slobode.

- Na prvom sajmu koji se stvorio negdje mjesec i pol nakon završetka rata, nekoliko nas stvorilo je svoj mali prostor slobode. Taj prostor se ne bi bio održao da nismo dijelili tu slobodu. Izdavači su ove godine zablistali i pomogli nam da imamo ovako slojevit program. Oni koji su nam uvijek donosili slobodu, to su prije svega naši autori. Mi smo se malo i sudarali s tim svjetovima, a nekad ih nismo ni razumjeli - kazala je Vodopija.

Prvi dan na sajmu se moglo vidjeti puno poznatih lica, a jedno od zanimljivijih je Olivera Ćirković, koja je sa svojom knjigom “Ja, Pink Panter” bila zvijezda Interlibera. - Vjerujem da će i posjet Puli biti uspješan, kao i onaj u Zagrebu - poručila je kratko.

Pula, 291118.
Otvorenje 24. Sajma knjige u Domu hrvatskih branitelja. 
Na fotografiji: Na sajmu je i Olivera Cirkovic najpoznatija Pink Panterica.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Olivera Ćirković

Ove godine u Puli izlaže čak 200 nakladnika, koji će javnosti predstaviti 30 novih naslova. Sajam je otvoren svaki dan od 9 do 21 sat do 9. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:07