LAUREAT 2017.

Nobelovu nagradu za književnost osvojio Kazuo Ishiguro

 Profimedia, Alamy
 

Britanski pisac Kazuo Ishiguro, rođen u Nagasakiju 1954., dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, kako je danas objavila Švedska akademija u Stockholmu.

Kazuo Ishiguro je, prema obrazloženju Švedske akademije, "u romanima velike emocionalne snage razotkrio bezdan ispod našeg iluzornog osjećaja povezanosti sa svijetom." Teme uz koje se ponajviše veže su sjećanje, vrijeme i samoobmana.

Ishiguro je za svoje romane četiri puta nominiran za nagradu Man Booker, te je Bookera osvojio 1989. za roman 'Na kraju dana' ('The Remains of the Day') po kojeg je snimljen istoimeni film. Londonski Times ga je 2008. uvrstio u popis 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine. Napisao je osam knjiga, te scenarije za film i televiziju.

Akademija svake godine u veljači utvrdi popis svih predloženih kandidata, a zatim u svibnju izbor suzi na pet o kojima članovi Akademije raspravljaju tijekom ljeta te nakon toga odabiru laureata.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a prvi je dobitnik bio francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:41