NIZ NOVIH KNJIGA

NOVAK U DUBROVNIKU U gradu u kojem je proživio djetinjstvo i kojem je posvetio najveći dio svojih djela obilježava polustoljetni književni rad

Slobodan Prosperov Novak
 Boris Kovačev / CROPIX

U godini u kojoj je književnik Slobodan Prosperov Novak objavio niz svojih novih knjiga i izdanja, Dubrovačke knjižnice odlučile su ga pozvati da sudjeluje u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, u petak, 15. studenoga 2019., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati, za kraj same Manifestacije. Moderator predavanja je Sebastijan Vukosavić.

Poklopio se taj poziv s činjenicom da se njemu upravo ove godine navršilo pola stoljeća od početka književnog rada i objavljivanja, kako sam kaže, u časopisima i kod izdavača za odrasle.

Novak će govoriti o knjizi 'Pisac i vlast', poetika Marina Držića u izdanju Školske knjige, a koja će prvi put predstavljena u Gradu, te o tri knjige posvećene Hrvatskoj književnosti srednjeg vijeka koje su se nedavno pojavile kao prve u velikoj kolekciji pod naslovom 'Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti'.

Pred sam dolazak u Dubrovnik, Novaku je u Splitu objavljena monografija 'Sveti Jeronim Dalmatinac. Život i djela' što je svojevrsna najava 1600. obljetnice ovoga velikog čovjeka.

Uz to ovih dana ušla je u tisak nova Novakova knjiga 'Vlado Gotovac. Život i djelo', a već mu je dva mjeseca kod slavnog bečkog izdavača Hollitzer monografija na engleskom jeziku koju je napisao u suradnji s Viktorijom Franić Tomić i Enniom Stipčevićem, a koja se bavi utjecajima venecijanske opere na dramsku književnost Dubrovnika u XVII. i XVIII stoljeća.

Pred odlaskom u tiskaru je i pet autorovih golemih svezaka o hrvatskoj književnosti u razdoblju ranog novog vijeka (1450 -1800) u ediciji Kanonski korpus. Sve ovo učinilo je dovoljan razlog da se u Dubrovniku gdje je autor proživio djetinjstvo i mladost i u Gradu kojem je posvetio najveći dio svojih djela obilježi njegov polustoljetni književni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:41