ŠTO SU UREDNICI PRIPREMILI - FOTOGALERIJA

Novi naslovi i veliki popusti, to bi bilo šteta propustiti!

Danas se, u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma, otvara 35. Interliber. Izlagat će 244 nakladnika, a najavljen je i “nikad bogatiji” program, među ostalim izložba francuskog stripa, stripova Andrije Maurovića, starih slikovnica i naslovnica knjiga te izložba posvećena 200. obljetnici prve zbirke priča braće Grimm. Kao i svake godine, priču o jakom programu treba prihvatiti sa zadrškom. Na taj dio ionako nitko ni ne računa. Popusti su glavni razlog zbog kojeg popularnost Interlibera ne jenjava.

Izlazi ‘2666’

Za izdanja starija od godinu dana kretat će se i do devedeset posto, a svi su pripremili i posebne akcije. Za ovo je vrijeme godine tempiran i izlazak brojnih novih naslova. Urednici trinaest izdavačkih kuća stoga za Jutarnji najavljuju neke od svojih aduta za Sajam, ali to ni ni približno nisu svi noviteti. Vuković i Runjić, primjerice, izlaze sa “2666” Roberta Bolańa, “Novim životom” Orhana Pamuka, “Oblikom života” Amelie Nothomb... Sjajna Fibra uz luksuzni serijal Moebiusovih stripova najavljuje i “Perzepolis” Marjane Satrapi i “Zlatku” Krešimira Zimonića.

Srpski izdavač Rende

Adut Novog Libera je “Turska - uvod u povijest, unutarnju i vanjsku” Amira Muharemija, bivšeg Mesićeva savjetnika. Šareni dućan upravo je objavio “Winnesburg. Ohio” Sherwooda Andersona, djelo zbog kojeg je Amos Oz, kako ističe, postao pisac. Na tom štandu gostuje srpski izdavač Rende, gdje će se moći kupiti knjige Miljenka Jergovića, uključujući novu zbirku priča “Mačka Čovjek Pas”. Meandar najavljuje romane “Noćas sam je vidio” Drage Jančara, “Ispario” Georgesa Pereca, “Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea” W. Joycea, Matica izabrane pjesme Anke Žagar i putopis Nives Opačić, prošireno izdanje “Bečke moderne” Viktora Žmegača.... Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se isplati posjetiti najveću smotru izdavaštva.

Emica Kaogjera Rogić: Školska knjiga

Bratoljub Klaić, Novi rječnik stranih riječi

U novo dopunjeno i osvježeno izdanje Klaićeva Rječnika uvršteno je više od 2000 novih natuknica, a izostavljene su mnoge riječi koje su nestale iz hrvatskoga života. Rječnik je oslobođen ideoloških natuknica te političkih i jezikoslovnih kompromisa.

Krešimir Bagić: Rječnik stilskih figura

Rječnik stilskih figura prvi je moderni, sveobuhvatni popis i opis stilskih figura u Hrvatskoj. Bagićevo kapitalno djelo popraćeno je iscrpnim i preglednim natuknicama te obiljem primjera iz književnosti, novinarstva, slikarstva...

Ivo Bralić: Sto prirodnih znamenitosti Hrvatske

Atraktivna monografija prvi put donosi pregled sto najvrednijih prirodnih znamenitosti Hrvatske.

Zoran Maljković, Mozaik knjiga

Sanja Polak: Gorski dnevnik Pauline P.

Posrijedi je najiščekivaniji ovogodišnji naslov namijenjen mlađoj publici. Paulina P. hrvatski je Harry Potter, lik čije su se avanture dosad objavljene u tri nastavka prodale u nevjerojatnih 60.000 primjeraka. Očekujemo da će ovo biti najprodavaniji Mozaikov naslov na Interliberu.

Sanja Pilić: Vidimo se na fejsu!

Uz Sanju Polak, Sanja Pilć jedna je od najčitanijih i najprodavanijih hrvatskih autorica danas. U ovoj urbanoj prozi za mlade afirmiraju se ljudske i kulturološke vrijednosti na duhovit i djeci omiljen način.

Julijana Matanović: Samo majka i kći

Svaka se knjiga Julijane Matanović očekuje s nestrpljenjem pa će zacijelo i ova koja, kao njezine ranije knjige, do kraja ogoljuje vlastitu osobnost i ispisuje dirljive trenutke vlastita života. Ovaj put priče su to o životu majke i malodobne kćeri koje žive same.

Merima Nikočević Ibrahimpašić, Planetopija

Nick Lane

Uspon života - Deset najvećih izuma evolucije

Knjiga koju je nagradilo Britansko kraljevsko društvo zbirka je maestralnih znanstveno utemeljenih tekstova o 10 prijelomnih trenutaka evolucije - poput DNK, fotosinteze, seksa, svijesti ili smrti.

Darko i Lena Jurić

Snaga sirovog - Recepti za vitalnost i dugovječnost

Sirovo već dugo nosi epitet zdrave prehrane, a Snaga sirovog dokazuje da iznimno hranjiva živa hrana može biti maštovito i ukusno pripremljena. Lena i Darko Jurić, tvorci koncepta art of raw, svoje su gastro umijeće pretočili u svoju prvu kuharicu i priručnik o sirovoj hrani.

Lior Suchard

Mentalist

On čita vaše misli. Pomiče predmete umom. Mijenja materiju. Ne vjerujete da vam netko može čitati misli? Životna priča Liora Sucharda nagnat će vas da ponovno razmislite o tome. Ovaj mladi Izraelac, novi Uri Geller, priča o tome kako je otkrio svoje mentalne moći.

Ivana Žderić, Profil

Kate Furnivall

Dragulj Sankt Peterburga

Svjetska književna zvijezda Kate Furnivall u subotu u 17 sati predstavlja svoj treći, fantastično napeti i romantični povijesni roman o ljubavi mlade plemkinje Valentine i danskog inženjera Jensa u vrijeme propasti Ruskog Carstva i dolaska boljševika na vlast.

E. L. James

Pedeset nijansi mračniji

“Pedeset nijansi mračniji” nastavak je planetarnog bestselera “Pedeset nijansi sive”, trilogije u svijetu prodane u više od 50 milijuna primjeraka, a u Hrvatskoj u više od 15 000. Veza mladog poduzetnika Christiana Greya i neiskusne studentice Anastasije Steele produbljuje se i nailazi na nove izazove.

Ljubo Stipišić Delmata

Anima Delmatica

Ljubo Stipišić Delmata na 1400 stranica iznosi bogatstvo kulturne bašine: kazivanja, religiozne pjesme i molitve, poslovice, priče i dosjetke koje je skupljao 40 godina. Predstavljanje će se održati u srijedu u paviljonu 6 u 18 sati.

Gordana Farkaš Sfeci, Oceanmore

Alice Munroe

Previše sreće

Zbirka donosi deset priča u kojima glavne junakinje, sasvim obične žene, podliježu dramatičnim događajima od ljubavi, preljuba, laži do ubojstva. Lani je njena zbirka “Služba, družba, prošnja, ljubav, brak” nagrađena Kiklopom za najbolju stranu prozu i najbolji prijevod ( Maja Šoljan).

Rodrigo Rey Rosa

Severina

Kratki roman ovog gvatemalskog pisca uzbudljiva je priča o ljubavi koja potpuno obuzima dosadan život jednog knjižara kada se u knjižari pojavi vješta kradljivica knjiga. Glavni lik biva uvučen u tajnovite okolnosti koje okružuju Severinu i njen bizaran odnos s čovjekom kojeg predstavlja kao svog djeda. Rey Rosu (1958.) mnogi su kritičari proglasili nasljednikom Roberta Bolana.

Edo Popović

Ponoćni boogie i druge priče

Povodom 35 godina književnog rada Ede Popovića i 25 godina od objavljivanja kultne zbirke priča “Ponoćni boogie” objavili smo novo nadopunjeno izdanje s fotografijama i raznim memorabilijama s kraja 80-ih.

Gordan Zečić, EPH

Marija Jurić Zagorka

Kamen na cesti

Zagorkin povratak na kioske nakon puna četiri desetljeća izdavački je pothvat godine. Vizualno svježa, priređena za novu generaciju, uspjela je regrutirati desetke tisuća novih čitatelja. Jesenska kolekcija donosi i njezinu romansiranu autobiografiju “Kamen na cesti”.

Veliki muzeji svijeta

Nacionalna galerija, London

Biblioteka Veliki svjetski muzeji donosi bogato ilustrirane monografije s reprodukcijama i opisima najvećih umjetničkih djela. Nakon Louvrea, Vatikanskih muzeja i Ermitaža, slijede Nacionalna galerija u Londonu, madridski Prado, pariški Muzej d'Orsay…

Vera Horvat Pintarić

Kritike i eseji

U suizdavaštvu s HAZU, izašao je izbor tekstova što ih je autorica, povjesničarka umjetnosti i legendarna profesorica, objavljivala u domaćim i stranim časopisima i publikacijama od 1952. do 2002. godine.

Kristijan Vujičić, Naklada Ljevak

Karen Amstrong

U prilog Bogu

Ugledna teologinja i gorljiva pobornica vjerske slobode, u ovoj hvaljenoj knjizi daje izvrstan prikaz vjerovanja u Boga od prapovijesti do danas. Pritom se pita ima li Bog ikakve budućnosti u doba agresivnog znanstvenog racionalizma i kako možemo izgraditi vjeru u ovim kriznim vremenima.

Lana Derkač

Doručak za moljce

Jedna od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja u svojem izvrsnom romanu prvijencu tematizira svakodnevicu junakinje koja domaća i svjetska zbivanja pokušava poetski interpretirati.

Bruno Šimleša

U rukavicama mi je ionako prevruće

Jedan od najčitanijih domaćih autora duhovne literature u novoj knjizi govori otvoreno o životu, ljubavi, Bogu i duhovnosti. Posebnu privlačnost ovoj knjizi daju provokativna pitanja čitatelja na koja je autor odgovarao bez rukavica.

Ana Briškić Đurđevac, Znanje

Jussi Adler-Olsen

Ubojica fazana

Ubojice fazana roman je koji je učvrstio reputaciju Jussija Adler-Olsena kao vrhunskog pisca trilera. Nakon objavljivanja, roman je postao bestseler i još uvijek zauzima vrh top-liste. U pripremi je i ekranizacija.

Philip Stutz i Barry Michels

The Tools

The Tools (Philip Stutz i Barry Michels) izvrsni je priručnik za samopomoć koji uz pomoć

moćnih vježbi vizualizacije potiče svakog čitatelja na rad na sebi. Duhovnost je ovdje prikazana na izuzetno praktičan i primjenjiv način.

Jo Nesbo

Lovci na glave

Sjajno ispričana avantura modernog doba, roman “Lovci na glave” fantastičnog Jo Nesbřa, dobitnik je nagrade Norveškog knjiškog kluba za roman godine, a 2011. po njemu je snimljen film.

Snježana Delalić, Jesenski i Turk

Lazar Džamić

Cvjećarnica u Kući cveća. Kako smo usvojili i živeli Alana Forda

O stripu koji je u bivšoj Jugoslaviji postao “naš” zahvaljujući, kako tvrdi autor, bivši beogradski bubnjar i novinar a danas londonski konzultant, nadrealnoj farsi kao podlozi. Vizualno vjerojatno najuređenija naša knjiga ove godine, za što je zaslužan Boris Kuk.

Tim Harford

Prilagodi se. Zašto uspjeh uvijek počinje neuspjehom

Harford je praktičan i kao autor, ne samo kao ekonomist: ovdje se bavi idejama i inovacijama u kontekstu kriza, konflikata i katastrofa, a krenuo je od svakodnevne ekonomije (Ekonomist na tajnom zadatku) i ekonomije svakodnevnog (Logika života). Knjigu je preveo Ognjen Strpić.

Bruno Ćurko i Ivana Gregurić (ur.)

Novi val i filozofija

Urednici ovog izdanja nastojali su se odmaknuti od politike, kao očekivane, i približiti filozofiji Novog vala. O uplivima ovog kulturnog fenomena na njihovo današnje bavljenje filozofijom piše desetak autora različitih generacija među kojima su Sead Alić, Marijan Krivak i Damir Smiljanić.

Seid Serdarević, Fraktura

Péter Nádas

Paralelne pripovijesti

Monumentalni roman u kojem se plete mreža osobnih drama, sreća i tragedija. Tjelesno i seksualno magično spaja se s filozofskim i povijesnim iskustvom. Nádas je napisao knjigu koja opisuje život onakav kakav jest - kaotičan, nabijen strašću i natopljen tjelesnošću. Roman je prevela Xenia Detoni.

Daša Drndić

Belladonna

U novom romanu Daša Drndić ispituje i do krajnjih granica dovodi teme bolesti i (ne)mogućnosti življenja (i umiranja)

u vremenima kada su starost i bolest nešto sramotno. Gavni junak romana Andreas Ban intelektualac je odbačen od društva koje zatire mogućnost kritičkog mišljenja.

Rita Monaldi & Francesco Sorti

Mysterium

Prva avantura Atta Melanija na Gorgoni, otoku skrivenom u Toskanskom moru. Mladi kastrat otkriva prijevaru koja dovodi u pitanje povijest čovječanstva. Jesu li djela najpoznatijih antičkih autora krivotvorine, jesu li Platon i Aristotel postojali, živimo li u 21. ili u 18. stoljeću poslije Krista?

Drago Glamuzina, V.B.Z.

Slavenka Drakulić

Optužena

Izvrstan, potresan roman; možda i najbolji u opusu Slavenke Drakulić. U središtu je prikaz majke koja sustavno zlostavlja svoju djevojčicu.

Zoran Ferić

Apsurd je zarazna bolest

U novoj knjizi Ferić ne piše o izmišljenim nego o stvarnim događajima. Prilazeći im iz neobičnih kutova pokazuje nam kakvi smo i kakav je naš svijet. I ovdje, kao i u romanima, Ferić nas liječi razornim humorom.

Jens Lapidus

Laka lova

Lapidus je nova zvijezda švedskih krimića. U njegovoj noir trilogiji značajno mjesto zauzima i jugomafija. Saloni visokog društva, zatvori i kriminalne bande, javne kuće u štokholmskim predgrađima. Pravo mračno podzemlje.

Josip Pandurić, Disput

Jean Cocteau

Užasna djeca

Na prošlogodišnjem Interliberu najtraženiji Disputov naslov bila je “Babettina gozba” Karen Blixen. Sada imamo knjigu sličnog književnog značaja: čuveni roman “Užasna djeca” čiji je autor još jedna ikona XX. stoljeća, Jean Cocteau.

Viktor Pelevin

Sindrom WikiLeaksa

U istoj biblioteci “Na tragu klasika” predstavit ćemo novog, dosad najotkačenijeg Viktora Pelevina s djelom čiji naslov svojom intrigantnošću govori dovoljno sam za sebe: “Sindrom WikiLeaksa”.

Franz Neumann

Behemot

Najponosniji sam pak na dugoočekivani prijevod klasičnog djela o strukturi i praksi nacionalsocijalizma “Behemot” Franza Neumanna. Riječ je o golemoj studiji o ekonomskim, društvenim i političkim korijenima totalitarizma.

Neven Antičević, Algoritam

Gordon Dahlquist

Mračni svezak

Dahlquist je oduševio svojim prvim romanom, “Staklene knjige kradljivaca snova”. “Mračni svezak” drugi je čin pustolovine u kojoj se otkrivaju neznani snovi fantastičnog 19. stoljeća.

Patrick Rothfuss

Kronike kraljosjeka

- Knjiga 1: Ime vjetra

Kvothe, junak i zlikovac tisuću priča, najnotorniji čarobnjak otkad je svijet, smatra se mrtvim. Kad Kroničar otkrije da živi pod lažnim imenom kao gostioničar, uspije ga nagovoriti da mu ispripovijeda svoju životnu priču.

Jacqueline Carey:

Kushielova strijela

U svijet slobodne i opasne ljubavi stupit će mlada Phedre koja slijedi moto “Ljubi kako želiš”, no sudbina će od smjele špijunke-milosnice koja besramno nudi svoje tijelo stvoriti heroinu kakvu fantastična književnost još nije upoznala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:42