EDICIJE BOŽIČEVIĆ

Novi naslovi: Od kraljice krimića iz Norveške do čitave povijesti Sovjetskog Saveza

Žarko Jovanovski
Neja Markicevic/Cropix
 Neja Markičević
Među četiri nova naslova su i zbirka poezije Žarka Jovanovskog, te roman "Montanova bolest" Enriquea Vila-Matasa

Edicije Božičević objavile su četiri nova naslova, zbirku poezije Žarka Jovanovskog "La Embriaguesa", te romane "Evino oko" norveške spisateljice Karin Fossum, "Montanova bolest" Španjolca Enriquea Vila-Matasa i "Crveni križ" bjeloruskog pisca Saše Filipenka.


"La Embriaguesa" jedanaesta je zbirka poezije nagrađivanog hrvatskog pjesnika i multimedijalnog umjetnika Žarka Jovanovskog (1966.), dobitnika VBZ-ove nagrade 2020. za najbolji roman, za knjigu "Pizzeria Europa".
"Laganim, prepoznatljivim stilom svojevrsne punk-poezije Žarko Jovanovski nastavlja stvarati i u 'La Embriaguesi' ('intoksikacija' ili 'pijanstvo' na katalonskom). Autorov lirsko-poetski obračun s društvom koje ga okružuje te obilježuje se produbljuje te još više intimizira. On britkim stihovima ne štedi nikoga pa ni samog sebe", stoji u najavi.

image
Fossum "Evino oko"


Objavljen je i roman "Evino oko" norveške spisateljice Karin Fossum, prvi iz serijala o inspektoru Konradu Sejeru koji je autorici u Norveškoj priskrbio nadimak "kraljica krimića". Djela Karin Fossum prevedena su na tridesetak jezika, a za knjige iz serije o karizmatičnom inspektoru Sejeru i njegovom pomoćniku Skarreu nagrađena je nizom književnih nagrada te je šest romana iz serijala i ekranizirano. "Evino oko" na hrvatski je prevela Anja Majnarić.


Pod egidom Edicija Božičević izašao je i roman "Montanova bolest", jedan od najbolje kritički primljenih romana cijenjenog suvremenog španjolskog pisca Enriquea Vila-Matasa. Roman izvorno objavljen 2002. godine dio je takozvanog "ciklusa o književnim patologijama". Autoru je priskrbio nekoliko vrijednih književnih nagrada te se smatra jednim od njegovih najboljih ostvarenja. Prijevod na hrvatski potpisuju Matija Janeš i Ana Marija Drmić Janeš.

image
Žarko Jovanovski


Četvrta nova knjiga Edicija Božičević je roman "koji u jednoj osobnoj priči pokušava ispripovijedati cjelokupnu povijest Sovjetskog Saveza", "Crveni križ" nagrađivanog bjeloruskog pisca Saše Filipenka (1984.), novinara, scenarista i autora satiričnog tv showa na ruskoj televiziji koji se nedavno istaknuo i kao veliki kritičar vlasti i član oporbene skupine Svetlane Tihanovske.
Saša Filipenko objavio je četiri nagrađivana romana te je preveden na desetak svjetskih jezika. "Crveni križ" prvi je njegov roman objavljen na hrvatskom jeziku, u prijevodu Kristijana Poklečkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:45