SUSANNINA PJESMA

Novi nastavak Kule tmine Stephena Kinga spaja horor, fantasy, vestern i znanstvenu fantastiku

Stephen King 

 MAJA HITIJ/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Knjiga na preko pet tisuća stranica koje obiluju referencama na literaturu i filmove koje je King čitao i gledao preveo je Mate Maras

Upravo objavljena "Susannina pjesma" šesti je i, prema mišljenju nekih kritičara, najbolji dio impresivnoga žanrovskog hibrida u kojemu Stephen King vješto spaja horor, znanstvenu fantastiku, fantasy i vestern.

Veličanstvena alegorijska saga, koja je nastajala trideset godina, kruna je Kingova stvaralaštva i vrhunac njegova pripovjedačkog umijeća, prepunog fantastičnih slika te nezaboravnih prizora i likova, ističe urednica Lumena Miroslava Vučić.

Epsku priču mitskih razmjera, s više od pet tisuća stranica koje obiluju mnoštvom referencija na literaturu i filmove koje je King čitao i gledao u svojim formativnim godinama, prevodi Mate Maras, jedan od najboljih hrvatskih prevoditelja.

image

Susannina pjesma

Školska Knjiga

Jedan od najambicioznijih književnih serijala u povijesti – "Kula tmine" Stephena Kinga, jedinstvena je mješavina različitih žanrova koje je vrhunski pisac i koktel-majstor bez premca servirao svojim vjernim čitateljima. U tom su fantazmagoričnom žanrovskom hibridu pronašli zajedničko mjesto pod suncem (odnosno među koricama knjige) fantasy, horor, znanstvena fantastika i vestern.

Upravo objavljena "Susannina pjesma" šesti je i, prema mišljenju nekih kritičara, najbolji dio te impresivne epske sage u kojoj se, na više od pet tisuća stranica, miješaju utjecaji američke pop-kulture, vesterna Sergia Leonea, Kurosawina filma Sedam samuraja, pripovjedne poeme Roberta Browninga Djetić Roland k mračnoj kuli stiže, Tolkienovih fantasy svjetova...

U šestom dijelu "Kule tmine" Stephen King uvodi još neobičnije zaplete u svoju halucinantnu sagu, pripremajući čitatelje za trijumfalan završetak. Evo kako King meandrira sadržajem u knjizi:

Demonska majka Mia zauzela je tijelo Susanne Dean i iskoristila moć Crne Trinaestice kako bi otputovala u New York u ljeto 1999. i rodila svojega djetića. Jake Chambers, Oj i otac Callahan kreću u potragu za Susannom-Mijom, a Eddie i Roland prolete kroz Nepronađena vrata i nađu se na zapadu države Maine u ljetu 1977., u svijetu koji bi trebao biti idiličan, no nije. Svijet je stvaran i u njemu lete pravi metci. Da priča bude još čudnija, u tom svijetu živi autor romana Sudba Jeruzalemska, Stephen King. Gotovo ga izda srce kad ugleda svoje likove – Eddieja i Rolanda, a njih dvojica pomisle da su potpuno sišli s pameti kad ugledaju svojega tvorca.

Pretposljednji roman "Kule tmine" priča je prepuna otkrića te jedan od ključeva za raspletanje tajni serijala. Usto, Kingov je serijal mitskih razmjera svojevrsna američka enciklopedija pop-kulture. Kao što je jednom prigodom napomenuo prevoditelj Mate Maras, čitajući Kingova djela, a osobito osam svezaka "Kule tmine", "prosječan će se Amerikanac sa zadovoljstvom prisjetiti vlastita površnog znanja o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, na što se oslanja sva popularna kultura u njegovoj zemlji".

Na jednak će način, smatra Maras, Kingova djela rado čitati ljudi diljem svijeta nalazeći usporedbeu svojim iskustvima. I to je glavna kvaliteta dobra književnog djela — otvorena mogućnost da u njemu svatko može prepoznati usporedno iskustvo, poentira Kingov prevoditelj.

Kako dolikuje serijalu izvanredne duljine, "Kula tmine" mješavina je žanrova, i to ispresijecano oplođivanje daje pripovijedanju nevjerojatnu snagu, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

"Žanrovski je gotovo nemoguće precizno odrediti ovaj serijal. Priča duga gotovo pet tisuća stranica, mnogobrojni rukavci koji mogu funkcionirati gotovo kao samostalne cjeline, mozaik sačinjen od samih literarnih dragulja, mnoštvo referencija, izravnih i skrivenih, na literaturu i filmove koje je King čitao/gledao u svojim formativnim godinama i koji su ga oblikovali i kao pisca i umjetnika… Sve je to pridonijelo da "Kula tmine", veličanstvena alegorijska saga koja je nastajala trideset godina, postane kruna Kingova stvaralaštva i vrhunac njegova pripovjedačkog umijeća, prepunog fantastičnih slika te nezaboravnih prizora i likova. Svaki će pravi čitatelj ove sage bez daha iščekivati posljednji nastavak Kingova remek-djela, roman "Kulu tmine", izjavila je urednica Lumena Miroslava Vučić.

Serijal Kula tmine sastoji se od osam romana: Revolveraš (I.), Izvlačenje trojke (II.), Puste zemlje (III.), Čarobnjak i kristal (IV.), Vjetar kroz ključanicu (IV./V. međunastavak), Vukovi Calle (V.), Susannina pjesma (VI.) i Kula tmine(VII.) – izlazi potkraj2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:31