GRAD, PEPEO

NOVI ROMAN IVANE ROGAR Priča o izoliranoj disfunkcionalnoj obitelji duhovito podjeća na aktualnu situaciju pandemije koronavirusa

Ivana Rogar
 Sandra Simunovic / CROPIX
 

ZAGREB - Naklada OceanMore objavila je novi roman nagrađivane autorice Ivane Rogar "Grad, pepeo", čija priča o izoliranoj disfunkcionalnoj obitelji koju je zadesila neimenovana nevolja duhovito podsjeća na aktualnu situaciju pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet.

Nakon izvrsne zbirke priča "Tumačenje snova" (2016.) ovjenčane Nagradom Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca, Ivana Rogar napisala je roman koji na apsurdan i duhovit način prikazuje ono što se čovječanstvu ciklički događa, ali je spletom okolnosti nenamjerno uspio prikazati situaciju sličnu ovoj koju proživljavamo u proljeće 2020.

Disfunkcionalna obitelj živi u oronulom stanu izolirana od svijeta, u neimenovanom gradu u kojem građani izlaze samo ne bi li nabavili osnovne namirnice. Roman je zamišljen kao slagalica čije dijelove čitatelj stavlja na svoja mjesta i naposljetku dolazi do cjelovite slike o sveopćem srozavanju života.

Počevši kao začudan čin, u kojem ispočetka nije jasno tko pripovijeda, a još manje gdje i zašto, pripovijedanje se pomalo raspetljava te završava potresnim zaključkom. O nevolji koja ih je zadesila likovi ne govore, što čitatelja stavlja pred zagonetku koju mora raspetljati kao u kakvu trileru.

Ivana Rogar rođena je 1978. u Zagrebu gdje je, nakon završetka srednje škole u SAD-u, diplomirala 2004. iz komparativne književnosti te engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Urednica je u časopisu Quorum i u nakladničkoj kući Durieux, u kojoj je uredila tridesetak knjiga iz područja književnosti i znanosti o književnosti. Napisala je još zbirku priča "Tamno ogledalo" (2014.). Radila je kao prevoditeljica te kao lektorica i redaktorica. Kao vanjska suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža za enciklopediju Proleksis sastavila je četrdesetak književnopovijesnih i književnoteorijskih natuknica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:21