‘JUTARNJA ZVIJEZDA‘

Novi roman Karla Ovea Knausgårda, zli blizanac slavne ‘Moje borbe‘, u izdanju OceanMora

Karl Ove Knausgård

 Federico Gambarini/Afp/Profimedia
Knjiga je to o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima

Nakladnik OceanMore objavio je dugoočekivani novi roman norveškoga književnika Karla Ovea Knausgårda "Jutarnja zvijezda", prvu knjigu budućeg petoknjižja koju kritika opisuje kao zlog blizanca njegova slavnog heksaloga "Moje borbe".

Karl Ove Knausgård (1968.) već je za prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), dok je njegov drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika.

Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije - Nordijsku nagradu, poznatiju kao "mali Nobel" za značajan doprinos nordijskoj književnosti.

"Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

- U 'Jutarnjoj zvijezdi' najprodavaniji norveški pisac nalazi se u novom okružju, stranom i uznemirujućem... Kako čitamo, pokazuje se da je 'Jutarnja zvijezda' zli blizanac 'Moje borbe'. Neugodno je to, višeglasno i dijabolično djelo koje donosi mitsko-fantastičan pomak... Kao što će dugogodišnji obožavatelji i očekivati, iza proze se krije vrelo umijeća... Vještina pripovijedanja koja je očarala čitatelje Moje borbe i dalje je u naponu snage... (Los Angeles Times)

- Ljubitelji šestotomnog serijala 'Moja borba' žele znati: Je li 'Jutarnja zvijezda' jednako očaravajuća kao i ti romani? Odgovor je ukratko - da. Knausgård i dalje ima sposobnost usisati nas u priču koju priča, kao magnetom. Knausgård je jedan od naših najvećih živućih pisaca. (New York Times)

Jednog kasnoljetnog, kolovoškog, vrućeg dana na nebu iznad Bergena pojavljuje se nepoznato novo žareće svjetlo, a nije Sunce. Jutarnja zvijezda zlokobno sjaji nad devet likova, a nesreće se čine neizbježnima: Tove, žena profesora književnosti Arnea, ima psihički slom, maničnu epizodu, svećenica Kathrine preispituje svoj brak, medicinska sestra Turid iscrpljuje se na poslu u psihijatrijskoj bolnici dok njezin muž, nevjerni novinar Jostein, pije i reži na cijeli svijet…

Svi ti likovi prolaze kroz loše dane svojih života, u vlastitim borbama, krizama vjere u bilo što, u egzistencijalnom očaju. Objašnjenja su nedorečena, ali život ide dalje, a mi se pitamo slute li likovi svoju sudbinu. Ne samo da znanstvenici i eksperti nemaju objašnjenje za taj prirodni fenomen, za to novo zapanjujuće svjetlo - Jutarnju zvijezdu - već se događaju i teško pojmljive i neuobičajene stvari.

- Ukratko, to je roman o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima i o tome što se zbiva kad se oslobode mračne sile svijeta - poručuju iz OceanMora.

Prijevod s norveškog potpisuje Anja Majnarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19