O RAZUMU I NERAZUMU

NOVI ROMAN SALMANA RUSHDIEA Pojavljuju se Isaac Newton, Henry Ford, Majka Tereza i Harry Potter

 Getty
Na knjizi je radio tri godine, ima tristo stranica i misli da je to jedan od njegovih najzabavnijih romana do sada. Polazi od filozofa iz 12. stoljeća Ibna Rušda, a u knjizi se pojavljuju i Isaac Newton, Henry Ford, Majka Tereza i Harry Potter

“Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights” nova je, dvanaesta po redu knjiga Salmana Rushdieja, koja danas izlazi u Random Houseu.

U knjizi se, kako navodi izdavač, isprepliću povijest, mitologija i izvanvremenska ljubavna priča. Radnja je sljedeća: u bliskoj budućnosti, nakon što oluja pogodi New York (gdje pisac danas, inače, živi), počinju neobična zbivanja.

Rat svjetla i tame

Vrtlar, koji je do tada bio vrlo prizeman čovjek, otkriva kako mu noge više ne dodiruju zemlju, strip autor se budi u sobi koja neodoljivo podsjeća na kreaciju kakvu je prethodno nacrtao, a napuštena beba u uredu gradonačelnika počinje otkrivati korupciju. Oni su svi potomci nadnaravnog bića, džina (iz islamske mitologije) koje živi u svijetu neposredno pored našeg, no odvojen je. Stoljećima prije Dunia, princeza džinova, zaljubila se u smrtnika i imali su mnoštvo djece. Djeca su bila nesvjesna vlastitih fantastičnih moći, kao što su ih nesvjesni i potomci njihovih potomaka. No, oluja koja je pogodila New York pomaknula je granice. Jednom kada je narušena granica između dva svijeta, Dunianina djeca imat će ključnu ulogu u ratu između svjetla i tame, u borbi koja traje tisuću noći, odnosno dvije godine, osam mjeseci i dvadeset i osam noći, kako je i naziv romana.

“Izvor za novu knjigu golemo je skladište priča s kojima sam odrastao, zbog kojih sam se i zaljubio u čitanje. Želio sam tu književnu prtljagu, koju sam nosio čitav život, odpakirati”, rekao je književnik u intervjuu Guardianu.

Novi je Rushdiejev roman, inspiriran bajkama Istoka, pun suparništva, izdaje, iskupljenja... Likovi su “amoralni, požudni, nereligiozni”.

Književnik ima preko milijun sljedbenika na Twitteru. Često je zbog privatnog života na naslovnicama, no kako kaže: “Želim se ponovno vratiti u rubrike kulture”.

Majka Tereza i H. Potter

Na knjizi je radio tri godine, ima tristo stranica, riječ je o jednoj od njegovih najkraćih knjiga do sada. Polazi od filozofa iz 12. stoljeća Ibna Rušda, a u knjizi se pojavljuju i Isaac Newton, Henry Ford, Majka Tereza i Harry Potter. “Da, sve sam sabio u jednu knjigu. Vjerujem da je to jedan od mojih najzabavnijih romana, ako ne i najzabavniji”, tvrdi književnik.

Balansiranje između literature, religije, fantazije, poznato je svim čitateljima “Sotonskih stihova”, no kritika kaže da je knjiga iznenađujuće benigna: “Da, riječ je o nizu ljubavnih priča”, rekao je Rushdie Guardianu. “Činilo mi se prelako, s obzirom na vijesti koje čujemo svakog dana, izmisliti fantaziju u kojoj je sve strašno. Mislim da je ideja da bi mogla postojati budućnost puno bolja nego što trenutačno možemo očekivati.”

Uz knjigu je tiskana i reprodukcija Goyine grafike “San razuma proizvodi čudovišta” iz serije “Los Caprichos”, a sam Rushdie pojašnjava: “Knjiga je o razumu i nerazumu. Ne možete naprosto reći da je racionalno dobro, a iracionalno loše. Kada se razum i fantazija udruže, zajedno proizvode čuda. Odvojeno, stvaraju monstrume.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:47