NOVA KNJIGA NORE VERDE

O LJUBAVI, BATINAMA i REVOLUCIJI Lezbijke umorne od svakodnevnog 'coming outa'

 Dada Žitko

Spisateljica koja od 2010. književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde autorica je proznih knjiga 'Posudi mi smajl' (Meandar, 2010.) i 'Do isteka zaliha' (Naklada Sandorf, 2013.), a priče su joj objavljene u zborniku 'Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu)', (Labris 2012.) i knjizi kratkih priča 'Zagreb Noir' (Durieux, 2014.) koja je u prijevodu na engleski jezik objavljena u studenom 2015. godine u američkoj nezavisnoj kući Akashic Books.

Njena nova knjiga kratkih priča 'O ljubavi, batinama i revoluciji' bit će predstavljena u zagrebačkom klubu Booksa (Martićeva 14 d), ove subote 17. prosinca u 20 sati.

Prema riječima urednice knjige Lamije Begagić, autorica s jednakom lakoćom portretira mlade anarhistice, aktivistkinje, penzionisane pomoćne kuharice, prkosne djevojčice, učiteljice koje gube tlo pod nogama i lezbijke umorne od svakodnevnog i višedecenijskog coming outa.

"Ove priče odbijaju svoje junakinje ostaviti na margini, već ih bacaju u samo središte borbe. One primaju udarce i dižu „revolucije", svjesne kako njihovo poprište jesu i ulice, skvotovi, široki javni prostori, ali i klaustrofobično male spavaće sobe, kuhinje u kojima se kuha ljubav i prži na jakoj vatri ljubomore i svaka ona četiri zida među koja ih se uporno pokušava zatvoriti", kazala je Lamija Begagić.

Pored same autorice, o knjizi će na promociji govoriti Lamija Begagić, Vedrana Bibić, Damir Karakaš i izdavač Ivan Sršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:15