LUMEN IZDAVAŠTVO

Objavljen prijevod dugo iščekivanog nastavka serijala Sumrak – Ponoćno sunce Stephenie Meyer

 Lumen
Ova knjiga je u prvih tjedan dana nakon objave prodana u čak milijun primjeraka

Jedan od najiščekivanijih nastavaka nekoga književnog serijala – Ponoćno sunce Stephenie Meyer, priča koja iz Edwardove optike opisuje događaje iz Sumraka, romana po kojemu je cijeli serijal dobio naziv – napokon je objavljen na hrvatskome jeziku u izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa, a dostupan je u knjižarama i u webshopu Školske knjige. Ako znamo da je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja izvornika prodano čak milijun primjeraka, čime je Ponoćno sunce u samome startu postalo bestseler, nema nikakvih dvojbi da se Sumrak-manija nastavlja.

Tinejdžerska histerija započeta 2005. godine izlaskom romana Sumrak prerasla je u pop-kulturni globalni fenomen. Obožavateljice su čak spavale u šatorima ispred knjižara kako bi dočekale idući nastavak. Nakon što je prvi film počeo obarati rekorde na blagajnama, oduševljene gledateljice nabavljale su sve u vezi s knjigama i filmom, pa čak i krevete s kartonskom replikom Roberta Pattinsona.

image
Stephenie Mayer, foto: Jake Abe

Romani serijala Sumrak, suvremeni klasici o pravoj i gotovo nemogućoj ljubavi između srednjoškolke Belle Swan i vampira Edwarda Cullena, očarali su milijune čitatelja diljem svijeta i pomaknuli granice žanra književnosti za mlade. Prema romanima Sumrak, Mladi Mjesec, Pomrčina i Praskozorje snimljeni su i vrlo uspješni filmovi s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama.

Nezaboravna priča o besmrtnoj ljubavi između Belle i vampira Edwarda u Ponoćnom suncu dobiva nov i mračan obrat. Svi dosadašnji romani napisani su iz Belline perspektive, a sad ćemo napokon čitati Edwardovu priču. Susret s Bellom najpotresniji je i najneobičniji događaj koji je Edward doživio u svojem vampirskom životu. Nove, očaravajuće pojedinosti o njegovoj prošlosti i dubina njegovih misli odaju nam zašto mu je ljubav prema Belli najveća kušnja u životu. Bude li slijedio svoje srce, svoju žudnju, Bellu će dovesti u opasnost. Može li živjeti bez Belle?

image
knjiga ponocno sunce lumen

- Serijalom romana Sumrak Stephenie Meyer redefinirala je odrednice horora s vampirima dovršivši proces koji je započela Anne Rice koja je vampirima ubrizgala zavodljivost. Implementirajući nadnaravne vampirske i vukodlačke moći na područje tinejdžerske literature, Stephenie Meyer razigranim je stilom uspjela stvoriti djelo koje je steklo status književnog fenomena i koje još uvijek magično privlači nove čitatelje - izjavila je urednica knjige Miroslava Vučić te istaknula da je serijal Sumrak preveden na 37 jezika.

Uz serijal Sumrak, Stephenie Meyer napisala je romane U sebi i Kemičarka. Potonji je objavljen u prijevodu Damira Biličića 2017. u Lumenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:22