DUHOVNA UTJEHA

Objavljena knjiga pape Franje i pape Benedikta XVI. ‘Samo jedna Crkva‘

 Handout/AFP
Knjiga je trajni znak te prisne bliskosti, koja usporedno donosi glasove Benedikta XVI. i pape Franje o ključnim temama

Knjigu pape Franje i pape u miru Benedikta XVI. "Samo jedna Crkva", u kojoj je prikazan kontinuitet učiteljstva dvojice papa i posebnost njihova pastoralnoga stila te živo zajedništvo u odanosti, objavila je Kršćanska sadašnjost.

Nakladnik ističe riječi Benedikta XVI. "novost u kontinuitetu" koje je uporabio da bi definirao doprinos Drugoga vatikanskog koncila životu Crkve. Te riječi, naglašava, mogu se primijeniti na djelovanje svih papa u odnosu na djelovanje njihovih prethodnika.

Nakladnik napominje kako novost i kontinuitet, kada je riječ o papi Franji, imaju jedinstveno obilježje - nazočnost pape u miru uz njegova nasljednika.

Ovih godina, podsjeća nakladnik, vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa.

Knjiga je trajni znak te prisne bliskosti, koja usporedno donosi glasove Benedikta XVI. i pape Franje o temama ključnima za sve muškarce i žene našega vremena, poručuje nakladnik.

Knjiga "Samo jedna Crkva" sastavljena je od pet dijelova, a prva četiri odgovaraju ciklusima kateheza ("Crkva i obitelj", koju je održao papa Franjo, "Molitva", koju je održao Benedikt XVI. i "Vjera", koju su održala obojica, krajem 2013.).

U petom dijelu ("Istina i pravednost, milosrđe i ljubav") riječ je o drugim temeljnim temama obrađenima u različitim ciklusima.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin piše u predgovoru kako je ova knjiga početnica kršćanstva za reorijentaciju glede vjere, Crkve, obitelji, molitve, istine i pravednosti, milosrđa i ljubavi.

Knjiga je, smatra, duhovna utjeha dvojice prvosvećenika te različitost njihovih komunikacijskih stilova umnaža vidike i obogaćuje iskustvo čitatelja: ne samo vjernika nego svih ljudi koji, u doba krize i nesigurnosti, prepoznaju u Crkvi glas koji može govoriti čovjekovim potrebama i težnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 02:33