Novo izdanje

Od autora stripa ‘Muška koža‘ do Sergeja Trifunovića: 50 će autora u Puli pričati o - ljubavi

Drago Orlić
 CROPIX
27. Sa(n)jam knjige u Istri traje od 19. do 28. studenog. Posvećen je Dragi Orliću

Drugi put u ovoj godini Sa(n)jam knjige u Istri tvorničke hale bivše Arena trikotaže pretvara u "pogon" za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom. Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli od 19. do 28. studenog 2021. kada će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspraviti tematski fokus 27. Sajma – Ljubav.

image
pjesma Vesne Parun, infografika za Sa(n)jam knjige, festival kojem je ove godine tema "Ljubav"
press

Tradicionalni program "Istra ispod kore" ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige "Arabeska", a Sajam posvećen njezinom autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću. Osim knjige, na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi "Vamos a bailar e ballo della prostata" i "Istrijanke" na kojima je Orlićeve tekstove uglazbio Franci Blašković.

Publika u Puli imat će priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija ljubav. Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman "Amadoca" – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima.

Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine, dolazi s romanom "Intimno", koji se bavi romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima.

U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019.), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: "Kraljica šuti" i "Priča o duhovima".

Iz Francuske pak stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa "Muška koža", odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Svakako je poseban događaj knjiga "Pola veka XX veka" u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća ove najvažnije biblioteke u regiji i takvoj predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač, Ivan Čolović, urednica knjige, Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević.

Iz regije stiže i popularni glumac Sergej Trifunović sa svojim putopisnim prvijencem "Stovarište" u izdanju ugledne Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov "Hronika propasti", dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera Darko Cvijetić sa svojim posljednjim djelom "Noćna straža" biti novo lice Pule.

image
Zagreb, 280219.
Srpski glumac Sergej Trifunovic, fotografiran u Bogovicevoj ulici.
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
CROPIX

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige "O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća" pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma, promocija je podnaslovljena kao "Ljubav – radnicama Trikotaže".

Dugo se čekalo na novi roman Renata Baretića ("Zadnja ruka"), koji se i dalje drži vlastite odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu.

Ispod čekića dolaze i knjiga eseja "Kartografija ljubavi. Dunavom" Helene Sablić-Tomić i "Mediteran u književnosti" Inoslava Beškera. Premda već naširoko prisutan na književnoj sceni, roman "Rujanska kupačica" Mirjane Dugandžije napokon će službeno predstavljanje imati upravo na sceni Sajma. U Puli će nastupati još i: Damir Karakaš, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Đorđe Matić, Marija Andrijašević, Gordana Benić i Andriana Škunca. Nakon dugo godina na Sajmu će gostovati Pričigin, a temi u prilog bit će "Pričigin o ljubavi" uz Borisa Dežulovića, Emira Imamovića Pirkea, Ivicu Ivaniševića i Petra Filipića.

image
Zagreb, 051120.
Trg Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Mirjana Dugandzija.
Foto: Darko Tomas/CROPIX
CROPIX

Program "Ljubljana bere" ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine. I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, što će i pokazati u Puli monografijom i izložbom "Naša jeza je brezmejna".

Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice: "Dvjesto godina Dostojevskog", gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik uz panelistice: Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić. Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti s dobitnicima Nagrade Fric: Juricom Pavičićem, Markom Gregurom i Darkom Cvijetićem. Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi "Pred zrcalom". Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.

Struktura Sajamskog programa ovoga puta bit će nadopunjena 14. Festivalom dječje knjige Monte Librić, koji se iz epidemiološke predostrožnosti izmješta iz svog tradicionalnog proljetnog termina i programski realizira u hibridnoj formi, uglavnom online. S druge strane, uživo, osim u sajamskim prostorima, Monte Librić će otvoriti prvu dječju knjižaru u Istri u Klubu-knjižari Giardini 2. Dječja knjižara među krošnjama bit će otvorena 5. studenog i živjet će za djecu Pule do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:06