Spremište

Od Tajči do VHS-a: Knjiga o Trešnjevci 80-ih Tomislava Šovagovića, nećaka Fabijana Šovagovića

Knjiga o Trešnjevci
U knjizi je 60 priča. Spominju se i utakmica Cibona-Dinamo, lokalna osnovna škola, fiksni telefoni, velikan hrvatskog glumišta...

Nakon slavonskoga "Rudnika čvaraka" i dalmatinskih zbirki "Cesta knezova Bribirskih" i "Ispod skala", autor Tomislav Šovagović zaključuje autobiografsku pripovijest o djetinjstvu i "sprema" noćni dnevnik osamdesetih u spremište svih spremišta na Trešnjevci.

Njegova nova knjiga "Spremište Trešnjevka", objavljena u izdanju Mozaik knjige, sadržava 60 priča posvećenih Zagrebu u drugoj polovini 1980-ih. Knjigom ponovno defiliraju raniji Šovagovićevi junaci, smješteni u hrvatsku metropolu koja s Univerzijadom doživljava sportski procvat.

80-e, godine za kojima vape brojni nostalgičari, u knjizi su vidljiveu brojnim detaljima. Što je otac Josip slao u kutiji iz dalekoga i prijateljskoga Irana, kako su pročelja zagrebačkih zgrada mijenjala svoje oglašivače, kako (ne) snimiti željenu VHS kasetu, kako vlastite bake naučiti plivati, što jedna kvartovska trgovina može promijeniti u svakodnevici i kako su rasla djeca Osnovne škole Jarun neke su od "skretnica" knjige koje su i kulturološki spomenar predratnoga glavnoga grada SR Hrvatske.

Djelo je protkano i pričama o velikanu hrvatskoga glumišta Fabijanu Šovagoviću, koji je autoru bio stric. Knjiga priča o vremenu u kojem su tramvaji bili s kondukterom u trećim kolima, a fiksni telefoni i pisma uobičajeni (i jedini) načini komunikacije na daljinu. Tu su brojni prepoznatljivi moment poput Tajči na Euroviziji, osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, Dinamove i Cibonine utakmice, a ti se povijesni događaji izmjenjuju s obiteljskim i školskim pričama, tako da će u knjizi Tomislava Šovagovića mnogi čitatelji pronaći i svoje razasute krhotine u sve udaljenijem predvečerju Domovinskoga rata.

Šovagović je autor pet knjiga, a prvijenac, zbirka priča "Rudnik čvaraka" (Mozaik knjiga, 2012.), nagrađena je nagradom "Ivan i Josip Kozarac" za knjigu godine 2012. u Vinkovcima. Objavio je i zbirke priča "Cesta knezova Bribirskih", "Ispod skala" i "Latifundija" te roman "Mangan". Dobitnik je tridesetak nagrada za poeziju, prozu i novinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:21