IN MEMORIAM

Odlazak doajena hrvatske filozofije: Nenad Mišćević preminuo u 74. godini života

Nenad Mišćević

 Matija Djanjesic/CROPIX
Rijeka, Hrvatska i europska filozofska misao izgubili su vrhunskog intelektualca

Doajen hrvatske filozofije, Nenad Miščević (1950. – 2024.), preminuo je u 74. godini života, a Rijeka, Hrvatska i europska filozofska misao izgubili su vrhunskog intelektualca.

Interes za filozofiju, prema vlastitim riječima, osjetio je u 15. godini nakon čitanja Russellove Povijesti zapadne filozofije. "I nakon što sam progutao prvih sto stranica znao sam da se time želim baviti u životu" – govorio je Miščević, vjerojatno najmlađi član Hrvatskog filozofskog društva u koje je primljen kao – maturant, a kojem je bio i predsjednik već kao 35-godišnjak, 1985.

Nakon studija na Sveučilištu u Zagrebu i Chicagu, za njegovu filozofsku misao bio je ključan boravak u Parizu 1978. gdje se usmjerio na analitičku filozofiju, što mu je bio središnji interes do kraja života mada taj pravac nije bio popularan u hrvatskoj filozofskoj misli.

Od 1996. do 1999. bio je predsjednik Europskog društva za analitičku filozofiju, aktivni član francuske udruge "Transeuropeennes", član uredništva "International studies in The Philosophy of Science" (Oxford), "Acta Analytica" (Dettelbach) i "Analiza" (Ljubljana).

Posebno se zanimao za filozofiju jezika, filozofiju duha i epistemologiju o čemu je objavio i niz knjiga. Miščević je pored predavanja na fakultetima u Zadru i Mariboru ostavio i velik trag u Rijeci gdje je odgojio grupu mlađih filozofa (uključujući rektoricu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježanu Prijić Samaržija) koji ga pamte po neformalnim sastancima, kružocima na kojima su se raspravljale teme iz analitičke filozofije i epistemologije.

Učenici će ga pamtiti po težnji da govori razumljivo, jasno, koliko je to moguće kad je riječ o filozofiji, svakodnevnim govorom, a sjećat će se i da ga je krasio interes za sva područja filozofije jer je bio iznimno radoznao i goleme intelektualne širine.

Miščević je autor brojnih filozofskih knjiga i članaka među kojim vrijedi podsjetiti na izdanja "Filozofija jezika (1981), "Od misli do jezika" (1987), "Uvod u filozofiju psihologije" (1990), "Nationalism and beyond: introducing moral debate about values" (2001), Filozofija za gimnazije (2002) i "Nacionalizam – etički pogled" (2006).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:33