DARIO FO

ODLAZAK TALIJANSKOG NOBELOVCA, MAJSTORA PROVOKACIJE Poznati satiričar i dramatičar preminuo u 91. godini

 Alessandro Garofalo / REUTERS

Nobelom nagrađen talijanski dramatičar, redatelj i glumac Dario Fo preminuo je u 91. godini, javljaju mediji u četvrtak.

Poznat po svom britkom, satiričnom stilu, a posebno unutar političkog diskursa kao što je primjerice u drami ‘Slučajna smrt jednog anarhista’, nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost 1997. Autor je oko 70 predstava.

Talijanske novine Corriere della Sera pišu da je Fo već mjesecima imao velikih problema s plućima te da je posljednjih 12 dana proveo u bolnici.

Talijanski premijer Matteo Renzi izrazio je sućut: ‘S Dariom Foom Italija je izgubila jednog od najvažnijih protagonista kazališta, kulture i civilnog društva naše zemlje. Njegova satira, istraživanja, njegov rad u kazalištu i njegove raznolike umjetničke aktivnosti naslijeđe su jednog od najvažnijih Talijana u povijesti.’

Fo i njegova supruga, muza i glumica Franca Rame, bili su voljen par, a njihovi su tekstovi i izvedbe na pozornici, radiju ili televiziji redovno podbadali političke aktere spretnim i pametnim dijalozima, piše Guardian.

Zajedno su osnovali kazališnu trupu koja je razvila ljevičarsko političko kazalište. Kasnije su osnovali glumačku trupu koju je financirala talijanska Komunistička partija te putujuću grupu koja je izvodila predstave u tvornicama i na drugim javim mjestima.

Njegov mu je subverzivan humor osigurao kultni status premda je povremeno bio zabranjivan i na pozornici i na televiziji, no nijedna ga talijanska vlast nije ušutkala. Politički je bio angažiran i nakon što je u ožujku ove godine proslavio 90. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:42