NAŠE KNJIŽEVNE PREPORUKE

Odvjetnicu posjećuje stari znanac i moli je da na sudu brani njegovu suprugu, koja je ubila njihovo troje djece...

Ottessa Moshfegh

 Theo Wargo/Getty Images/Profimedia/Theo Wargo/getty Images/profimedia
Uz nagrađivani roman Marie NDiaye, u knjižarama su se pojavili i nova knjiga Tvrtka Jakovine, te Ottesse Moshfegh

Donosimo vam preporuke novih knjiga koje trenutačno možete pronaći na policama knjižara. Ujedno i podsjećamo da je tribina povodom nove knjige povjesničara Tvrtka Jakovine Svijet bez katarze koja će se održati u četvrtak 18. 5. u 20 sati u Knjižari Fraktura. GovoreTvrtko Jakovina i Dubravka Stojanović; moderira Vuk Perišić.

Ottessa Moshfegh

Eileen

Roman Ottesse Moshfegh "Eileen" ušao je u uži izbor za nagradu Man Booker i 2016. osvojio nagradu PEN/Hemingway za debitantsko djelo, a prema njemu je 2023. snimljen film s Anne Hathaway i Thomasin McKenzie u glavnim ulogama. (prev. Maja Šoljan, Vuković&Runjić)

image

Ottessa Moshfegh

Vuković&runjić/

Božica Jelušić

Teška ljeta

Roman-esej u kojem autorica traži emocionalno utočište i prisjeća se suvremenika i umjetnika koji su je inspirirali, i koji svjedoči kako su mladi umjetnici birali suvremenike koji će ih nadahnuti – kako su se prepoznavali i što su nalazili jedni u drugima. (Beletra)

image

Božica Jelušić

Beletra/

Martina Vidaić

Grad: konstrukcija

Zbirka poezije dobitnice nagrade EU za književnost nastavak je njezine prethodne pjesničke knjige "Trg, tržnica, nož." Armaturu nove zbirke čine pjesme s likom Rusalke, četiri pjesme o potresima, tri o spomen-pločama i smrtima žena, te sedam pjesama. (V.B.Z.)

image

Martina Vidaić

Vbz/

Tvrtko Jakovina

Svijet bez katarze

Autor u knjizi prosvjetiteljski podsjeća da je svijet jedan, a njegova putovanja idu od meksičkog Veracruza, preko Konga i Alžira, do Kašmira, Hondurasa, Perua, Kube. Ne može zaobići Europu i bavi se Masarykom, slobodnim zidarima, ali i Prvim svjetskim ratom... (Fraktura)

image

Tvrtko Jakovina

Fraktura/
image

Tvrtko Jakovina

Neja Markicevic/Cropix

Marko Sršen

Rokaška kraljevina

Rokaška Kraljevina dječja je država koju su osnovali mali stanovnici četvrti Izaroka dubrovačkog Starog Grada polovicom pedesetih godina prošloga stoljeća. Oni nisu ni molnarovski požrtvovni, niti goldingovski surovi; oni su samo djeca pritisnuta začudnim ograničenjima i prilikama svoga vremena te stalno željna igre. (Sandorf)

image

Matko Sršen

Sandorf/

Marie NDiaye

Osveta je moja

Roman dobitnice nagrade Goncourt prati odvjetnicu Susane koju posjećuje stari znanac i moli je da na sudu brani njegovu suprugu koja je ubila njihovo troje djece. Odvjetnica misli da ga se sjeća iz djetinjstva kada je bila u njega zaljubljena. (prev. Nataša Medved, Durieux)

image

Marie NDiaye

Durieux/
image

Marie NDiaye

Jan Haas/Dpa/Profimedia/Jan Haas/dpa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03